Партньорството между община Гърмен и община Босилово в Република Северна Македония продължава

Снимка: Infomreja.bg

Започна изпълнението на техен съвместен проект по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП

Днес в сградата на Общинска администрация – Гърмен, се проведе пресконференция, на която бе даден старт на проект „ Ефективна превенция и смекчаване на последствията от наводнения в трансграничния регион Гърмен – Босилово“ по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП между Република България и Република Северна Македония за програмен период 2014 – 2020 година.

На пресконференцията кметовете на общините Гърмен и Босилово – Феим Има и Ристьо Манчев, благодариха на двата екипа, подготвили документацията, и изразиха надежда, че проектът ще бъде реализиран в определения срок – 30 септември 2023 г.

Водещият партньор по проекта е община Гърмен. Стойността на безвъзмездната финансова помощ е 259 221,53 EUR общо за двете общини, от които за община Гърмен – 147 249,00 EUR.

Финансовата помощ, за която община Гърмен сключи договор № РД -02-29-232/29.09.2022, е по приоритетна ОС 1 „Околна среда“ (Priority Axis 1: Environment), специфична цел 1.2 Предотвратяване и смекчаване на последиците от природни и предизвикани от човека опасности и бедствия в трансграничния район.

Периодът на изпълнение на проекта е 12 месеца, от 29.09.2022 г. до 30. 09. 2023 г.

Една от основните негови цели  е реконструкция на съществуващи дерета в селата Гърмен и Огняново в община Гърмен. От македонска страна ще се изградят бетонови канализационни канали за повърхностни води в селата Босилово и Бориево. Освен това ще се разработи съвместен план за действие – управление на бедствия и предотвратяване на риска. Ще бъде организирано общо обучение „Съвместна превенция и управление на риска при наводнения“.

С реализирането на този проект сътрудничеството между двете общини продължава.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK