Президентът на Италия посети учебния полигон "Ново село"

Снимки: Президентство

Радев разговаря с колегата си

Държавният глава Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела посетиха днес учебен полигон „Ново село“. Конструктивното сътрудничеството между България и Италия в сферата на сигурността и отбраната, както и възможностите за развитие на партньорството, бяха сред основните теми в рамките на визитата на президента на Италия, който беше на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава.

На учебния полигон Румен Радев и Серджо Матарела бяха посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група у нас с рамкова държава Италия. Командирът на формированието полковник Мариано Скандура предостави информация за мисията и дейността на групата. Двамата президенти и ръководените от тях делегации  се запознаха и с възможностите на техниката и въоръжението, изложени на статичен показ на полигона. В „Ново село“ президентите Радев и Матарела проведоха срещи с българския и италианския контингент.

По време на разговора си с българските военнослужещи държавният глава Румен Радев подчерта, че високоотговорната задача на нашите военни в рамките на Многонационалната бойна група допринася не само за сигурността на България, но и за сигурността и стабилността на целия регион. Държавният глава оцени високо възможностите в рамките на многонационалното формирование за повишаване на оперативната съвместимост на въоръжените ни сили и за усвояването на нови тактики, техники и процедури. В резултат на войната в Украйна  военната сфера се развива изключително динамично, което налага все по-интензивен обмен с нашите съюзници за съвместно изграждане на ефективни способности, посочи президентът.

По време на срещата Румен Радев открои и проблемите пред Българската армия, свързани с липса на достатъчно ресурси за бойна подготовка, битовите и социалните условия, кадровата обезпеченост, ресурсната неосигуреност, недостиг на съвременно оборудване и въоръжение. Той напомни, че през годините многократно е настоявал да се вземат не само спешни, а дори аварийни мерки, които да предотвратят негативните тенденции по отношение на окомплектоването с личен състав, като отбеляза, че в тази насока започват все по-решителни действия.

Президентът Радев подчерта и необходимостта от ускоряване на процеса на модернизация на армията, като се акцентира не само на големите отбранителни проекти, а се развиват и по-малки нискобюджетни проекти, които осигуряват асиметрично предимство. Тези процеси трябва да се отразяват и в рамките на подготовката и обучението на военнослужещите, така че да се гарантира ефективност на действията и живота на военнослужещите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//