Общо 63-ма наши борци на "Дан Колов-Никола Петров"

Мирослав Киров ще се бори в категория до 74 кг. при свободняците Снимка: bul-wrestling.org

В турнира ще участват близо 200 състезатели от 23 държави

Сериозно българско участие от общо 63-ма състезатели ще има в 61-ото издание на турнира по борба "Дан Колов - Никола Петров“, който започва от утре, 7 март, и ще продължи до неделя, 10 март. Схватките са в столичната зала "Асикс Арена“.

В свободния стил на тепиха ще излязат 23-ма български състезатели. Сред тях са Мирослав Киров (74 кг), европейски вицешампион от 2021-а, Рамазан Рамазанов, също европейски вицешампион и трети в света, който ще спори за медалите в по-горната за него категория до 74 кг. През миналия сезон дагестанецът с наш паспорт стана носител на златния пояс „Дан Колов“.

В тежка категория до 125 кг е заявен Георги Иванов, европейски шампион до 23 г.

В турнира участие ще вземат и по-младите ни състезатели – Калоян Атанасов (70 кг), европейски шампион за кадети от 2022-а, Иван Стоянов (70), трети на Евро 2022 до 23 г., както и брат му Радомир Стоянов (79), трети на Евро 2022 до 20 г.

При класиците на тепиха ще излезе Семен Новиков, единствен до момента с олимпийска квота за България. Той ще спори за отличията в своята категория до 87 кг, в която на световното през септември в Беград спечели бронз. През миналата година Новиков стана шампион на турнира и препаса златния пояс „Никола Петров“.

При по-тежките до 77 кг ще стартира и Стоян Кубатов, пети на световното първенство Белград 2023. В надпреварата ще се включат още националите Дейвид Димитров и Иво Илиев (72), Росиан Дермански (82), Йоан Димитров (87). Дебют на подобен форум ще направи Гриша Назарян (63), най-малкият син на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян. През февруари 19-годишният талант стана първи при юношите на турнир във Франция.

21 български състезатели ще има при класиците.

При жените и двете ни олимпийски медалистки ще излязат на тепиха – Евелина Николова, която ще мери сили в по-горната за нея категория до 59 кг., както и Тайбе Юсеин. Капитанката на националките ще излезе при 62-килограмовите, където ще стартира и Биляна Дудова, №1 в света и 4-кратна еврошампионка. Двете спорят за титулярно място в категорията за предстоящите олимпийски квалификации.

При 68-килограмовите фаворитки за отличията са Юлияна Янева, европейска шампионка от 2023-а, и София Георгиева, трета на европейските олимпийски игри. Двете също спорят за титулярно място в категорията.

При жените ще излязат 19 български представителки.

Някои от най-добрите състезатели ще пропуснат схватките, тъй като се подготвят за олимпийските квалификации, които са през месеците април и май.

А в турнира участие ще вземат близо 200 състезатели от 23 държави – Иран, Франция, Италия, Йордания, Казахстан, Република Корея, Косово, Латвия, Северна Македония, Малта, Филипини, Румъния, Русия (AIN), Сърбия, Тунис, Украйна, САЩ, Алжир, Австрия, Китай, Еквадор, Египет и България.

По същото време е и престижният турнир „Яшар Догу“ в Турция, затова и представителите на южната ни съседка ще пропуснат българската надпревара.

Сред чуждестранните борци обаче има призьори от големи първенства.

На тепиха в София ще излезе Стеван Мичич (Сърбия, 61 кг), настоящ световен шамион в свободния стил, който преди това се бори за САЩ, Катерина Зелених (Румъния, 65 кг), европейска вицешампионка, Гергана Мирка (Румъния, 57 кг), също втора в Европа, Екатерина Полешчук (Русия), трета на европейското през 2021-а и първа на световната купа през 2020-а. В състава на Казахстан при класиците са Марлан Мускаев (55 кг), пети на световното първенство, Олзас Султан (60 кг), трети на световно до 23 г., Мейрзахан Шермаханбет (67), шампион на Азиатските игри.

В състава на САЩ е двукратната световна вицешампионка до 23 г. Деймънд Гилфорд (76 кг). В същата категория ще излезе Паолин-Денис Лекарпентие (Франция), пета на последното европейско първенство. Във френския тим са още Амери Дор (62 кг), втора на европейското до 23 г., както и Татяна Дебин (53 кг), трета на европейско до 23 г. А при мъжете в класическия стил при 67-килограмовите ще излезе Мамадаса Силла, пети от последното европейско първенство.

Представителят на Египет Мохамед Хасан пък ще мери сили и свободния стил, и в класическия стил, съответно в категориите 61 кг и 63 кг.

Жребият за първите категории ще бъде теглен по-късно днес.

Схватките започват от 10,30 часа в четвъртък. Полуфиналите са от 17,30 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK