42,991 млн. лв. ще получат федерациите по олимпийските спортове

Снимка: Infomreja.bg

Всяка централа ще получи повече средства от държавата спрямо миналата година

Министерството на младежта и спорта одобри средствата за дейността през настоящата година на федерациите, администриращи олимпийски спортове, които са в размер на 42,991 млн. лв.

Всяка централа ще получи по-голямо финансово подпомагане от държавата спрямо 2023 г. То се извършва по линия на: Програмата за финансово подпомагане на проекти за олимпийска подготовка, Програмата за финансово подпомагане на проекти за развитие на спорта за високи постижения за олимпийски спортове и Програмата за финансово подпомагане на проекти за кадрово и научно-методическо осигуряване на спортните федерации за 2024 г.

Увеличението на средствата за федерациите по програмата за олимпийска подготовка е свързано с предстоящото участие на българските атлети на Игрите в Париж и възможностите за спечелване на повече олимпийски квоти. По тази програма заедно със съпътстващата за кадрово осигуряване са разпределени 27,355 млн. лева.

Според промените в програмата за олимпийска подготовка са осигурени с 27% повече месечни средства за подготовка на спортистите със спечелени квоти като максималната сума достига 3800 лв. при предишен праг от 3000 лв. А в подобрената съпътстваща програма за кадрово осигуряване е заложено 15-процентно увеличение на възнагражденията на треньорите и техните екипи. Конкретно при треньорите максималното финансиране от ММС достига 3900 лв. месечно при 3400 лв. преди.

По програмата за развитие на спорта за високи постижения на олимпийските спортове заедно с кадровото осигуряване са разпределени още 15,635 млн. лв., с които се получава посоченото общо финансиране от 42,991 млн. лв. Въпросът с финансовото подпомагане на Българската федерация по вдигане на тежести ще бъде решен след уточняване на ситуацията с техните задължения.

Заделен е допълнителен финансов ресурс, който ще бъде разпределен към федерациите в случаи на завоюването на нови олимпийски квоти.

Утре ще бъдат съобщени и сумите, определени за Програмата за финансовото подпомагане на проекти за развитие на спорта за високи постижения за неолимпийски спортове заедно със съпътстващата програма за кадрово осигуряване, съобщиха от ММС.

 

Снимка: ММС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK