Сомалийските пирати на кораба "Руен" откриха огън по индийския флот

Снимка: БГНЕС

Флотът е призовал пиратите да се предадат и да освободят кораба и всички цивилни, които държат

Военен кораб на индийския флот е прехванал отвлечения товарен кораб "Руен" и е поискал от сомалийските пирати на борда да се предадат. Това съобщи говорител на флота в събота, предаде Reuters.

Пиратите, за които се твърди, че са отвлекли плаващия под малтийски флаг кораб на 14 декември, са открили огън по кораба на ВМС в международни води в петък, уточни говорителят, без да предоставя повече подробности.

Флотът е призовал пиратите да се предадат и да освободят кораба и всички цивилни, които държат.

Сомалийските пирати може да са използвали "Руен" при превземането на товарен кораб под флаг на Бангладеш край бреговете на Сомалия тази седмица, съобщиха военноморските сили на ЕС в четвъртък.

Преди залавянето на българския кораб "Руен" не е имало успешно отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати от 2017 г. Най-малко 17 случая на отвличане, опит за отвличане или подозрителни подходи са регистрирани от индийския флот от декември 2023 г. досега, казаха индийски служители.

Индия разположи най-малко дузина военни кораби източно от Червено море през януари, за да осигури сигурност срещу пирати и е разследвала повече от 250 кораба. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK