Пламен Димитров: Заради рецесията в Германия има сътресения на пазара на труда у нас

Снимка: 24 часа

Според него увеличението на възнагражденията у нас през тази година трябва да е 12 / 15 %

Заради рецесията в Германия вече има сътресения на пазара на труда у нас, каза днес във Варна лидерът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Той уточни, че затруднения изпитват фирмите, които реализират износ за тази държава и поръчките им намаляват. Това води и до съкращаване на работници, допълни Димитров, според когото се очаква трусовете да се задълбочават.

Лидерът на КНСБ посочи, че синдикатът ще настоява след изборите да се направят промени в Кодекса на труда, които да позволят фирмите, които изпитват такъв тип затруднения, да получават подкрепа, за да не съкращават служители. По думите му за целта ще бъде нужно съгласието на ЕК, но в други държави има подобни механизми.

Димитров каза още, че в няколко от секторите у нас има сериозни проблеми. Като пример той даде здравеопазването, където работодателите отказват да водят изобщо преговори за Колективен трудов договор. Другата седмица КНСБ ще има среща със служебния премиер Димитър Главчев по темата, уточни Димитров, като подчерта, че такова поведение от страна на работодателите е недопустимо, особено с оглед влизането в сила на новата европейска директива за минималните заплати и насърчаване на колективното договаряне.

Синдикатът ще иска договаряне на три различни минимални заплати у нас, каза още Димитров. По думите му едната ще бъде за нискоквалифицирания персонал. Различна минимална заплата трябва да бъде договорена за длъжностите, които са за кадри със средно образование и друга – за длъжностите за висшисти, каза още лидерът на КНСБ. Той допълни, че синдикатът ще работи и за второ ниво на договаряне на заплащанията – по икономически дейности. Крайно време е държавата да започне да изчислява и каква е заплатата за издръжка, която на международно ниво вече е дефинирана, допълни Димитров. Той подчерта, че с тази стъпка да се ангажират и политическите партии още сега, в предизборната обстановка. Димитров допълни, че ако бъде определена заплата за издръжка, вече няма да има спорове колко пари са нужни, за да може едно семейство да живее нормално и да издържа децата си.

Лидерът на КНСБ каза още, че е задължително увеличението на възнагражденията у нас през тази година да достигне между 12 и 15 процента. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//