Задържаният БОП-аджия общувал с ДАНС-аджия, сигнал от чужди служби няма

Снимка: БГНЕС

Изяснява се какви контакти е имал служител на ДАНС със задържания

Един служител на ГДБОП е привлечен към наказателна отговорност. Има събрани доказателства за това, че той е поддържал комуникация с представители на специалните разузнавателни служби на Русия. Предстои мъжът да бъде разпитан. Определена му е 72-часова мярка за задържане, но прокуратурата ще поиска постоянен арест. По делото се работи от миналата година.

Това съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев на пресконференция след вчерашната акция в ГДБОП и ДАНС.

Арестувано бе длъжностно лице. Задържаният е 57-годишен мъж, дългогодишен служител на дирекцията - в системата на МВР е от 1993 г. Преминал е през различни структури на МВР. Бил е на мисии между 2001-2002 г в Косово. Арестуваният е експерт в сектор „Международно сътрудничество и проекти”. Този сектор не се занимава пряко с оперативна дейност. Имат обаче достъп до информацията по отношение на обмен с партньорски служби, стана ясно днес.

Досъдебното производство, по което е работиме е образувано миналага година. По него работим само български агенции и български служби, и българската прокуратура и следствие. Към настоящия момент към наказателна отговорност е привлечен един български гражданин, все още служител на ГДБОП. Служител на същата дирекция в сектор "Международно сътрудничество и проекти". През продължителен период е реализирал комуникация и обмен на информация с представители на разузнавателните служби на Русия. При тази комуникация е предоставял информация, изготвена от българските служби и агенции, както и информация, която е постъпвала от партньорски структури, агенции и организации. Извършени са претърсвания и обиски. Приобщени са веществени доказателства. Тактиката на разследване включваше взаимодействие с колегите от МВР, които ни подпомогнаха. Обвинението се предявява, постановено е задържане за служителя на ГДБОП за 72 часа. Интензивно събираме доказателства, разпитваме свидетели. Искането за постоянна мярка за неотклонение ще бъде внесено възможно най-бързо в градски съд, каза Кънев.

"Служебни ми е известно, че това, което ще се изнесе е плод на разработка на ДАНС, на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев - наблюдаващ прокурор и на МВР. По този случай се работи от сравнително продължителен период от време. През цялото време СГП е била в координация с ДАНС и с ГДБОП", каза Илияна Кирилова, градски прокурор на София.

Сигнал от чужди служби по случая няма. Разработката започнала в средата на миналата година от Държавна агенция "Национална сигурност". По нея са работили единствено българските правоохранителни органи. Изяснява се какви контакти е имал служител на ДАНС със задържания. Достъпът му до информация е ограничен, докато бъде решено какви действия да се предприемат оттук-нататък, каза заместник-председателят на ДАНС Петър Петров.

Това е стъпка към прочистване на служители, които не са лоялни на МВР и в частност към ГДБОП. Не толерираме такъв тип поведение, каза директорът на ГДБОП Явор Серафимов.

Задържаният служител на ГДБОП е предоставил на службите на Руската федерация и документи, до които по никакъв начин не е следвало да имал достъп. Започваме от днес обмен по предвидения от закона ред, чрез европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до съответните държави, за да изясним допълнителни детайли по статута на част от техните книжа и документи, които са били достъпени нерегламентирано, каза още Ангел Кънев.

Темата коментира и военният министър Тодор Тагарев.

По принцип трябва да се притесняваме от враждебно влияние в нашата страна. Има сили, които инвестират значителни ресурси с такива цели.

На въпрос дали в Министерството на отбраната се прави проверка във връзка с шпионския скандал за пробиви в сигурността, Тагарев каза:

Има такива механизми, които работят постоянно. Специална проверка във връзка със случая, разгласен вчера, няма и няма как да има, тъй като затова работят основно Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), има и някои функции на Военна полиция. Всичко това е описано в законите и се прави в съответствие с тях.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK