Ковачева подава оставка до седмица, не може да стане служебен премиер

Снимка: Президентство

Подуправителят на БНБ разговаря с Радев

Омбудсманът Диана Ковачева: Не мога да стана служебен министър-председател, каза тя след срещата при президента Румен Радев - част от разговорите му с потенциалните бъдещи служебни премиери.

„Не мога да предложа човек на мястото на подалия оставка заместник-омбудсман, тъй като процедурата по номинацията отнема време. Ако просто така предложа някого, означава, че процедурата ще бъде погазена”, заяви Ковачева.

Следващата седмица Ковачева подава оставката си като омбудсман, тъй като клетвата ѝ в Европейския съд наближава.

Причините ѝ са лични, каза Ковачева по отношение на оставката на заместника си.

След Диана Ковачева на консултации при президента пристигна и подуправителят на БНБ Петър Чобанов. 

Държавният глава проведе последователни срещи с тримата подуправители на Българската народна банка - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров са в кръга лица, които могат да заемат поста според последните промени в основния закон.

Разговорите продължават и президентът ще формира своето решение. Аз винаги във всяка ситуация съм постъпвал отговорно от гледна точка на публичния интерес. В момента това, което правя, също е много отговорно, чухте и управителят какво каза вчера". Петър Чобанов споделя мнението на управителя на БНБ Димитър Радев, че представителите на централната банка не трябва да заемат политически постове.

"Мисля и за еврозона, и за по-нататъшното икономическо развитие. Екипът на БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред. Оттук нататък всеки от нас трябва да се съобрази с крайното решение на президента".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK