Прокуратурата образува производство срещу МБАЛ-Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

От МБАЛ-Благоевград, са започнали вътрешна проверка

В Районната прокуратура в Благоевград е образувано досъдебно производство по чл. 134 от НК по случая с новороденото със счупен крак.

Това потвърди за ИНФОМРЕЖА говорителят на РП – Борислав Ковачки.

Сигнал до 112 е подаден на 4 април от близки на бебето.

Веднага след като ОДМВР препраща сигнала в прокуратурата, започва проверка, при която са разпитани всички дежурни медицински лица и служители на МБАЛ, които са били на смяна.

В отделението, където било настанено новороденото, има камери за видеонаблюдение, които обаче не работят и записи от тях не могат да бъдат свалени.

От МБАЛ-Благоевград, са започнали вътрешна проверка, а директорът – д-р Огнян Митев, отказва коментар по темата пред ИНФОМРЕЖА.

От хронологията по случая стана ясно, че детето при постъпването му в МБАЛ в Благоевград бива прието в неонеатологичното отделение. Ден по-късно – на 5 април, е транспортирано с линейка в „Пирогов“, където след 6-часови прегледи е установено, че бебето е с фрактура на крака отпреди седмица.

Родителите на бебето са от ромски произход от Симитлийско. Те твърдят, че в МБАЛ в Благоевград бебето е прието след като било болно от жълтеница още при раждането. Според бабата на бебето травмата на крачето е получена след престоя в благоевградската болница. Тя казва, че има две счупвания и те са вследствие от немарливост или малтретиране.

Близките споделят, че са разбрали за счупения крак, когато от столичната болница им се обаждат, за да им кажат, че на бебето ще бъде поставена шина, а по-късно разбират, че от София, то отново е транспортирано в МБАЛ-Благоевград.

Според чл. 135 от Наказателния кодекс „Който причини другиму тежка или средна телесна повреда поради незнание или поради немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва: с лишаване от свобода до три години при тежка телесна повреда и с лишаване от свобода до две години или с пробация при средна телесна повреда. Който по непредпазливост причини другиму тежка или средна телесна повреда чрез действия, които спадат към занятие или дейност по предходната алинея, които той няма право да упражнява се наказва за тежка телесна повреда с лишаване от свобода до пет години, а за средна телесна повреда - с лишаване от свобода до три години.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK