Коцев: Очакваме ГДНП да е авангард в борбата с престъпността

Снимка: Infomreja.bg

Главният секретар на МВР присъства на годишния анализ на главната дирекция

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев оцени постигнатите резултати от дейността на Главната дирекция „Национална полиция“ - спад с 5% на регистрираните престъпления и с 4% ръст на разкриваемостта. Цифрите са красноречиви и доказват очакванията на ръководството на МВР ГДНП да е авангард в борбата с престъпността, посочи главен комисар Коцев. Той изведе приоритетните задачи, по които дирекцията и съответно областните дирекции на МВР следва да продължат работа през настоящата година – телефонни измами, домашно насилие, пътнотранспортен травматизъм. По думите му е поставена добра основа, която трябва да бъде надградена, съобщават от МВР.

Отчет-анализът на дирекцията бе представен от директора на ГДНП главен комисар Атанас Илков. Той отбеляза, че наред с активните действия, предприети по ефективно противодействие на престъпността, през годината е работено усилено и по линия на превенцията. Напомни, че в ход са програми, насочени към предпазване на младите хора от престъпления, както и по изграждане на правилно поведение за пътна безопасност.

През годината по линия на Криминална полиция са регистрирани 72 599 престъпления срещу 76 031 за предходната 2022 година. От тях разкритите са 37 531 /срещу 35 770 за 2022 г./

През отчетния период са регистрирани 45 убийства и са разкрити 41 /за сравнение през 2022 година регистрираните убийства са били с едно повече, а разкритите 42/.

Спад с 9% се наблюдава при престъпленията срещу собствеността, регистриран е 6% ръст на разкриваемостта.

По линия на Икономическа полиция са  регистрирани 10 844 престъпления , разкритите са 3 221 /през предходната 2022 г. регистрираните престъпления са били 11 878, а разкритите 3438/.

От звената с направление Патрулно-постова дейност са проведени 55 000 специализирани полицейски операции, реагирано е на 816 547 сигнала и задържани са 42 558 лица.

Сериозно повишение се наблюдава при административнонаказателна дейност на звената с правомощия по Закона за движение по пътищата. След последните промени в законодателството се отчита сериозно намаление на случаите на установени водачи, управляващи след употреба на алкохол, както и отказите за даване на проба и това на фона на засилената контролна дейност. С 514 по-малко са случаите на водачи, управлявали с алкохол над 1,2 на 1 000, тези, управлявали с алкохол между 0,5 и 0,8 са били 125 по-малко, а тези с 0,8 до 1,2 - 142 по-малко. Сериозно намаление има при установените неправоспособни водачи – 757 по-малко.

На отчет-анализа присъстваха заместник-министрите Ивелина Дундакова и Кирил Ценкин, заместник-главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, директорите на областни дирекции на МВР от цялата страна. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK