Кметът на Дупница за цената на водата: Даже е ниска, в Добрич плащат 7.20 лв./кубик

Снимки: Infomreja.bg

По отношение на стартирала подписка за излизане от Асоциацията по ВиК, той коментира, че предизборната кампания вече е стартирала

Цената на водата, която ще плащат дупничани в размер на 3.71 лв./кубик, даже е ниска. Водата в Добрич струва 7.20 лв. Актуалните цени са правени от експерти, финансирани от ЕС и с европейски пари, които казват че реалната цена на водата в България трябва да бъде между 8-12 лв., за да се научим ние да пестим, а не да си играем на излизаме и влизаме от „Кюстендилска вода“. Това обяви в Кюстендил кметът Първан Дангов преди заседанието на Асоциацията по ВиК.  

Като пета точка от дневния ред бе предложено за гласуване „Приемане на решение за стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията и предаването на ВиК услуги от страна на ВиКО „Кюстендилска вода“ ЕООД на територията на Община Дупница да започне от 1 април“.

„Никой не бива да си присвоява водата, нито въздуха. Това, че ние в Дупница сме особени като характери и си присвояваме природните богатства, според мен е наш проблем.

Аз ще Ви дам само един пример – в Самоков водата е 3.60 лв. за кубик и там върви по същия начин, както и в Дупница – от планината. Със сигурност самоковци не казват, че плащат водата на софиянци. Ако някой мисли, че ние в Дупница ще даваме вода и ще формираме печалба на „Кюстендилска вода, с която да се финансира водопроводната мрежа, да речем, в Шишковци, Горановци или Трекляно, дълбоко се лъже“, коментира още кметът на Дупница, който посочи, че мисленето на някои дупнишки политици в най-новата история, е мислене от миналия век дълбоко вкоренено като синдром.

Очакванията на градоначалника на Дупница са Асоциацията по ВиК да стартира ефективно. Той обяви, че е последователен в действията си, а именно „Кюстендилска вода“ влиза да оперира на територията на Дупница, кандидатстване за европейско финансиране и спазване правилата на Европа.

Първан Дангов даде пример и с Брюксел, където водата се пести и струва много пари.

„Ако някой мисли, че е европейска практика да си остави чешмата незазимена, защото има опасност да замръзне и затова трябва да плаща някой друг, дълбоко се лъже. В Брюксел водата е скъпа, защото е недостатъчна като количество, а ние живеем в едно от най-хубавите кътчета на земята и затова си позволяваме да я разпиляваме“, категоричен бе кметът на Дупница.

Градоначалникът припомни и думи на Симеон Сакскобургготски.

„Преди 17 години в тази зала /в Областна администрация/ той каза, че на българина трябва да се смени чипа. Мисленето е важно, да не бъде затворено в една кутия и щамповано от четири страни.

В Дупница сме особени с това, че си формираме сами кампании. В момента върви кампания за събиране на подписи от една политическа партия и тя е свързана с излизане от ВиК- Асоциацията. Ако някой ме пита защо – ще кажа, че предизборната кампания вече е стартирала и тя е стартирала в Дупница“, категоричен бе Дангов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK