Служители на "Автомобилна администрация" ще протестират до увеличение на заплатите

Снимка: БГНЕС

Основното искане на стачкуващите е за ръст на заплатите с 30%

Работещи в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", които са членове на КТ "Подкрепа", стачкуват ефективно от днес. 

Съгласно подписано арбитражно споразумение в Агенцията те извършат дейностите си в намален обем, но не могат да спрат напълно предоставянето на услуги, сред които и провеждането на изпити по теория на кандидат-шофьорите. 

Основното искане на стачкуващите е за ръст на заплатите с 30%. В Агенцията в цялата страна работят близо 450 души, пише БНР.

В стачката участват работещи от областните отдели на "Автомобилна администрация" в редица градове на страната, включително и в София. 

Генадий Димитров, инспектор в столицата, председател на синдикална секция към "Подкрепа" обясни, че всеки служител, който не е доволен от заплащането и условията на труд, има право да намали дейността си, както прецени. 

"Ако трябва да извърши 10 действия по неговата длъжностна характеристика, всеки инспектор преценява сам. Нетната заплата на работещите в София е между 1 200 и 1 400 лева", каза той.

Пред областния отдел в София чакат на опашка кандидат-шофьори, които днес трябва да бъдат изпитани по теория, но стана ясно, че за част от тях това няма да се случи заради обявената стачка.

"Ние сме си в правото да си вземем изпитите, а те го нарушават", каза една от тях. Друг добави, че не са били предупредени и са пътували километри.

Протестиращите са категорични: 

"Ефективна стачка, докато се изпълнят изискванията, основните – за увеличено заплащане". 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK