Костадинов пред Радев: Изборите са задължителни! Скептичен съм, че ще има

Снимка: БТА

Лидерът на Възраждане говори основно не за мандата, а за референдума за лева

Предполагам следните хода на преговорите и консултациите. През изтеклия период вие се позиционирахте като опозиция. Обществото е наясно с критиките ви към властта. Какъв е шансът да се сформира правителство и при неуспех на 1-ви и 2-ри мандат, готови ли сте да предложите формула за реализация на трети, запита Радев.

С тези думи започна втория кръг от консултации с партиите президентът.

Днес първи бяха представителите на ПГ на Възраждане, начело с Костадин Костадинов.

„Винаги сме били готови да предложим вариант за управление и сме имали състав на правителство. Друг е въпросът, че няма да срещнем разбиране в този състава на НС. Не, няма да срещне, ние сме наясно с това и излишно е да го коментираме, защото конфигурацията там е изцяло обслужваща интересите на други държави и посолства. Парламентарни избори в този момент не просто са необходими, а задължителни. Безвремието, в което е попаднала нашата държава, убива България. Официално населението е под 5 млн. Не може да продължаваме така. Този модел – олигархично – посланически, не просто е вреден за държавата, той убива държавата. Ето защо предсрочните избори са задължителни. Кризата, в която държавата ни затъва, ще се промени с категорична промяна на сегашния модел, в който правителствата се назначават от чужди посланици, каза Костадин Костадинов.

Лидерът на Възраждане каза, че е скептичен, че ще се стигне до избори „с оглед на преговорите и че държавата се разделя“.

Това не е демократ, не е държава, това е унищожавана, колониална подмандатна територия, завърши Костадинов.

 „Разбирам вашите вълнения, но този начин на говорене е присъщ за парламентарната трибуна. Тук сме в друга институция. Ще призова за по—умерен тон”, заяви Радев.

Радев попита Костадинов какво би се случило, ако изборите отново възпроизведат близка до сегашната политическа конфигурация.

"Никой не може да каже каква ще бъде конфигурацията. Ако разсъждаваме така, то нека ги отложим, защото какъв е смисълът, ако стане същото."

 „Вие самият също имате вина за ситуацията в държавата. Миналата година беше погазено  желанието ни за референдум за запазван на българския лев. КС също погази Конституцията. Вие трябваше тогава да застанете в защита на народа, а Вие не го направихте”, коментира Костадинов.

Абсолютно невярно. Ще ви призова да не надъхвате Вашите горещи привърженици по тази тема – за вина на президентската институция. Ръководя единствено и само Конституцията. Каквото вие направите в парламента, аз изпълнявам. Без решение на НС не мога да разпиша указ за провеждане на референдум. Крайно време е да се сложи край на тези спекулации, заяви президентът.

Няма как да се съглася, че са спекулации, контрира отново Костадинов.

„Когато едно решение е незаконно, Вие имате избор – ние очаквахме от Вас да защитите законността.“

Дадох ясно публично становище, че не трябва да се погазва гласът на хората, защитили референдума, но няма как да го свикам. Вие ме призовавате да се борим срещу беззаконието със беззаконие, каза Радев.

Костадинов каза, че не вярва на президентската институция и съда.

Вярната е вас проблем. България ще започне да прилича на нормална демократична държава, която уважава законите. Това че НС не събра смелост да уважи волята на хората, аз го намирам за проблем, но не мога аз без ясно решение на парламента да издам указ за референдум, каза Радев.

Тъжното е, че Вие узаконихте беззаконието, бях длъжен да го кажа, защото държавата е в криза на идентичността. Това с погазването на волята на 600 000 българи беше държавен преврат в съучастие с КС. За да преодолеем 20% избирателна активност, трябва да вярваме с институциите, каза още Костадинов.

Мястото за този дебат е в НС. Когато там има ясно решение, заповядайте и ще имате моя указ, завърши Радев.

Консултациите за връчване на мандат продължават с БСП и ИТН.

След срещата с Радев, Костадинов заяви:

Успешна ротация означава неуспешно развитие за България. Сега с това, че ще подпишат коалиционно споразумение, те на практика ще го провърнат в основния политически фактор, на който те ще бъдат държанки. Ето защо, в тази ситуация, в следващите 9 месеца, ПП-ДБ със сигурност ще паднат под 10-те процента подкрепа... Нашата информация е че в момента са четвърта политическа сила. Не сме говорили за трети мандат въобще, нашата нагласа е такава, а и смятам, че управляващите ще се разберат. ПП- ДБ ги е страх, защото те знаят, че са четвърта политическа сила с под 10% подкрепа. След 9 месеца ще има предсрочни избори и те ще имат проблем с влизането си в парламент.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK