ДПС без Пеевски при Радев: Ще продължим да сме фактор!

Снимка: БТА

Какво се случи в днешния ден на консултации при президента, вижте!

Основната цел на консултациите е да подпомогнат процеса на създаване на правителство. В тази връзка е необходимо да се търсят отговори на важни въпроси, да се изясняват важни позиции. Вашата парламентарна група активно подкрепяше управляващото мнозинство през последните 9 месеца, включително и за най-важните решения, които взе 49-ото НС, без обаче официално да бъде част от управлението.

С тези думи президентът Румен Радев посрещна представители на ДПС, които се явиха на последните за деня насрочени консултации за връчване на мандат за кабинет.

На срещата между държавния глава и партията на Доган, присъстваха съпредседателят, избран през февруари, Джевдет Чакъров и Йордан Цонев. Отсъстваше Делян Пеевски – като партньор в управлението на партията на Сокола.

Това създаде предпоставки за редица анализи и тълкувания, които се проектират и върху процеса на преговорите, които водят в момента ГЕРБ и ПП-ДБ. Включително и по темата за нюансите за плаващите мнозинства. В тази връзка как виждате ролята на ДПС в един следващ ротационен период. Разбира се, ако стигнем до такъв, стоейки най-близо до ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, коментира Радев.

Държавният глава поиска мнение от ДПС да прогнозират дали ще има кабинет, съставен от първите две политически сили в НС.

Виждате ли потенциал да се търси друга управленска конфигурация, запита още Радев.

Джевдет Чакъров заяви:

"За консултациите, които се провеждат, бихме искали да кажем, че държавата трябва да има стабилност и предвидимост. В това отношение нашата позиция не се променила за това да се намери формула за управление на страната с оглед и на политическата ситуация в страната, и на сложната геополитическа ситуация в световен аспект. Нашата подкрепа е била винаги предвидима и последователна. Да, ние сме подкрепяли това правителство, основно по отношение на нашия европейски път и европейския хоризонт на страната ни, както и членството в НАТО. Посланието и от почетния ни председател, и от нашата Национална конференция е, преследвайки големите цели – Шенген, еврозоната, ние трябва да обърнем внимание и на дневния ред на хората, относно стандарта на живот и това, което е в страната ни".

Надяваме се основните субекти да намерят формулата, ако не – винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но като че ли, ще бъде доста трудно, завърши Чакъров.

Думата взе Йордан Цонев, който коментира думите на Радев за ДПС като „основен фактор в управлението“.

Да, ние бяхме такива. Имахме конструктивна роля за съставянето на кабинета, водени от мисленето, че страната трябва да се измъкне от политическата криза. Ние изпълнихме нашите ангажименти – без да участваме в коалицията, да подкрепяме всички решения и законодателни промени за да се гарантира евроатлантическият път на страната. Втората ни задача бе да подкрепяме всички законодателни промени, които ще доведат до финансова стабилност, за да имат общините и хората средства. За нас решението оттук нататък е лесно и ясно, каза Цонев и посочи вариантът:

Ако двете управляващи коалиции се разберат, има ротация, ние ще продължим същата политика – да бъдем фактор на стабилност.

Надявам се довечера да ви видя пак на вечерята „ифтар“, която президентската институция традиционно домакинства по повод Рамазан, каза Радев в завършек.

Утре консултациите продължават с останалите три парламентарно представени партии –Възраждане, БСП и Има такъв народ, със съответните часове – 9,30, 11,30 и 14 ч.

А какво се случи днес на „Дондуков“ 1?

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС имат съществен напредък в преговорите за съставяне на правителство.

Това каза премиерът в оставка Николай Денков по време на консултациите.

„Отношенията са сложни, никой не е очаквал, че ще бъде лесно. Дали ще продължим, зависи от това как ще изглежда споразумението за управление оттук нататък. Докато не е договорено всичко, трябва да продължим усилията. Действително преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че това ще нанесе политически щети. Сега са приети два бюджета, имаме развиване на инвестиционните проекти и отпушване на основни проблеми, свързани с енергийния преход. Много е важно, че имаше разбиране от другата страна, че преговорите трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са извършени и задвижването на регулаторите и контролните органи, които не работят. Надявам се всички в политиката да осъзнават, че е добре България да има стабилно правителство, каза Денков.

Пред представителите на ГЕРБ-СДС президентът Радев постави въпросите за сложните отношения между партньорите в коалицията и дали в обозримо бъдеще ще бъдат преодолени всички противоречия.

„Как оценявате темпа на преговори с вашите партньори и особено важен въпрос – готови ли сте за връчването на мандата, или имате нужда от още време“, допълни държавният глава. Румен Радев запита и дали при евентуален провал на тези преговори ще считат мандата за неизпълнен, или политическата сила има други опции. Като такива той открои търсене на друго парламентарно мнозинство, търсене на други партньори за управление или повтаряне на решението, взето преди 9 месеца – управление с друг мандат. „Тези консултации са важни и се надявам на добър и конструктивен диалог за изясняване на тези въпроси“, посочи още държавният глава.

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават.

Това заяви Мария Габриел .

Разговорите са конструктивни. Имаме и различия и затова ни трябват преговорите. За да може шансовете, които си даваме, да са на много стабилна основа. За нас тя продължава да бъде принципност, прозрачност и споделена отговорност. Да има много ясен механизъм за вземане на решения и в този контекст има споразумение от наша страна, което сме сложили на масата. Имаме нужда от още време. Благодарна съм за конструктивния тон, в който  протичат разговорите. Важно е да работим върху общ текст. За мен диалогът, взаимното уважение и ясното носене на отговорност са водещи, каза Габриел.

Умерен оптимист съм.

Това каза премиерът в оставка Николай Денков относно продължаващите преговори.

Има още работа по преговорите. Освен споразумението, по което работихме и вчера, и онзи ден, трябва да уточним законодателната програма. Отделно е управленската програма, която трябва да се актуализира и състава на Министерски съвет. Докато не бъде завършена цялата работа, нямаме документ, около който да се съгласим. Разговорите бяха конструктивни. Разбира се, трябва да продължат със същата интензивност. Трябва максимално бързо да приключат преговорите и да се премине към решение. Уверихме президента, че искаме да се осъществи ротацията. Също така му казахме, че ако няма съгласие, сме готови да отидем на избори. Това не е добър вариант, но може да се окаже единственият възможен, ако не можем да се разберем, че реформите, правосъдната система, борбата с корупцията трябва да продължат. Аз очаквам да намерим съгласие и то да дойде с първия мандат. Ако не намерим съгласие в рамките на първия мандат, това означава, че отиваме на избори, коментира Денков.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK