Чехия и Словакия се скараха заради Украйна

Снимка: iStock

Конфликтът възникна след среща на словашкия външен министър с Лавров

Чехия отмени поредното съвместно заседание на правителствата на двете страни със Словакия заради конфликт, породен от различия в отношението към Русия и Украйна, съобщава Би Би Си.

Кореспондентът на Би Би Си Роб Камерън коментира от Прага, че подобни срещи се провеждат редовно и отмяната е крайно необичайна за две страни с изключително близки отношения. Двете страни до не толкова отдавна бяха части от една държава.

Конфликтът възникна, след като словашкият външен министър Юрай Бланар се срещна с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на дипломатическа среща на върха в Анталия.

Словакия беше силно критикувана за тези преговори от своя съсед, на което словашкият премиер Роберт Фицо каза, че Словакия е суверенна държава, която следва суверенна външна политика, взаимодействаща "с всичките четири краища на земното кълбо".

Политиките на Чехия и Словакия спрямо Русия и подкрепата за Украйна вече са почти диаметрално противоположни, отбелязва Роб Камерън.

Словашкият премиер Роберт Фицо наскоро повтори симпатията си към Русия и твърди, че Путин е бил "неоправдано демонизиран" и че войната е започнала през 2014 г. поради "безчинствата на украинските неонацисти". Според него военно решение на този конфликт няма и трябва да се търсят начини за мирно разрешаване на ситуацията.

За Чехия мирното уреждане на Украйна означава пълно изтегляне на руските войски от нейната територия. Прага инициира инициатива за спешно закупуване на 800 хиляди снаряда за Украйна от източници извън Европейския съюз и непрекъснато призовава за предоставяне на Украйна на всички необходими оръжия. Чехия беше първата страна, която още преди Великобритания и Полша достави танкове на Украйна.

Междувременно "Чехословашката група" (CSG), водещ европейски производител на боеприпаси, обяви планове за създаване на съвместни предприятия в Украйна. Милиардерът собственик на компанията Михал Стрнад каза пред репортери в Прага, че акцентът ще бъде върху производството на артилерийски боеприпаси за укрепване на отбранителните способности на Украйна. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK