България ще участва в „Зелена програма за промишлено възстановяване на Украйна“

Снимка: Infomreja.bg

Програмата ще стартира през 2024 г., като амбициите на ЮНИДО са да мобилизира най-малко 200 млн. евро за нейната реализация

Министерският съвет одобри участието на Република България в „Зелена програма за промишлено възстановяване на Украйна“ на Организацията на ООН за промишлено развитие (ЮНИДО). Целта на програмата е да подпомогне създаването на благоприятна среда за зеленото възстановяване на промишлеността на Украйна, създаване на работни места, постигане на устойчив икономически растеж и укрепване на продуктивността и конкурентоспособността на приоритетните промишлени сектори с висок потенциал за растеж и привлекателност за инвестиции.

Програмата ще се реализира в западната част на страната, където е съсредоточена огромната част от вътрешно разселените лица, което увеличава нуждата от създаване на работни места и разширяване на инфраструктурата, съобщават от Министерски съвет.

България ще включи в проект на тема „Икономическо овластяване на младежи, жени и вътрешноразселени лица чрез предприемачество“. Проектът предвижда оказване на подкрепа за две обучителни институции, както и директна подкрепа на 50 лица в целевата група, имащи желание за развитие на предприемаческа дейност и изграждане на знания и умения за стартиране на собствен бизнес. Целта на проекта е генериране на най-малко 150 работни места на пълно работно време.

Програмата ще стартира през 2024 г., като амбициите на ЮНИДО са да мобилизира най-малко 200 млн. евро за нейната реализация. България ще се включи в програмата с доброволен финансов принос в размер на 100 000 евро. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета на Министерството на външните работи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK