САЩ: Израелска офанзива в Рафах няма да елиминира "Хамас"

Снимка: БТА

Блинкън предупреди, че израелска офанзива в Рафах би довела до хаос и анархия

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди, че израелска офанзива в Рафах би довела до хаос и анархия, без да елиминира "Хамас". Според контролираните от ислямистката групировка здравни власти в Ивицата Газа палестинските жертви за 7 месеца война са надхвърлили 35 хиляди души.

Повечето загинали в Газа са мирни жители, потвърди Блинкън. Той повтори призива към Израел да не предприема пълномащабна операция в град Рафах, приютил повече от 1 милион бежанци.

Планът, който в момента се обмисля от Израел в Рафах, "рискува да причини огромни щети на цивилното население, без да реши проблема с "Хамас", заяви Блинкън.

От Вашингтон вече заплашиха, със спиране на доставките на някои оръжия за Израел, по-специално артилерийски снаряди, в случай на операция в Рафах.

Вчера израелските военни наредиха евакуацията на още няколко квартала в града преди началото на очакваната операция там. Смята се, че около 300 хиляди души вече са напуснали населеното място.

Израел обяви, че отваря нов пропускателен пункт за доставки на хуманитарна помощ в Ивицата Газа. Според армията откриването на пункта, наречен Западен Ерец и разположен в северната част на анклава, е направено в координация със Съединените щати.

От Програмата по прехрана на ООН междувременно обявиха, че помощи в палестинската територия не са пристигали в последните три дни, след като Египет обяви, че няма да координира доставките на продукти през пункта Рафах от съображения за сигурност. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//