Рекорд: 71 дупничани се включиха в кампанията „В кръвта ти е да спасяваш животи“

Снимки: Ротаракт клуб

Ротаракт Дупница поставя нов рекорден брой кръводарители и се нарежда на челните позиции след София

Кръводаряването несъмнено е една от най-благородните човешки постъпки, която спасява животи. В световен мащаб се събират около 118,5 милиона банки дарена кръв всяка година, въпреки че са необходими повече, за да се задоволят нуждите от трансфузия на всички пациенти по света. Освен добре познатото ни кръводаряване, съществува и друг начин да се превъплътим в герои. А именно, включвайки се като потенциален донор в Българския регистър за стволови клетки, който се нуждае от нас, за да се разрасне.

"Познавайки фактите, се обединяваме в името на доброто. През месец март, десетки дупничани поставиха своето геройско наметало по време на кампанията ,,В кръвта ти е да спасяваш животи’’, която Ротаракт клуб Дупница организира за поредна година. Инициативата е от огромно значение за гражданите на града, тъй като най-близкият трансфузионен център се намира в град Кюстендил. За пореден път участниците имаха възможност да се включат и в Българския регистър за потенциални донори на стволови клетки. Инициативата се проведе в периода 19-20 март 2024 г. в заседателната зала на Община Дупница.

Дългогодишни партньори на събитието са: екипът на д-р Илиева от Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ Кюстендил, които извършваха кръвовземането и правеха необходимите изследвания на пациентите; Ротари клуб Дупница и Община Дупница, които са незаменими съмишленици във всяка кампания. За поредна година кръводарителите получиха торбички с подкрепителни закуски, благодарение на ТОП маркет, като в пакетите бяха включени допълнителни материали с информация какви са ползите от кръводаряването и с указания за хранителен режим за по-бързо възстановане от процедурата", обявиха от Ротаракт клуб.

Освен с усмивки на лицата, участниците в кампанията получиха и документ за два дни болничен. Тази година към списъка от супергерои-партньори се присъединиха Лаборатория Рамус и УМБАЛ ,,Александровска’’, чиито лаборанти - Анита Александрова и Мариана Методиева, се погрижиха на всеки проявил желание пациент да му бъде взета кръв, за да се включи в Българския регистър за потенциални донори на стволови клетки. 

71 дупничани намериха смисъл в мероприятието на Ротаракт, като всеки от тях дари кръв, а 43-ма избраха да се включат в Регистъра. С това Ротаракт Дупница поставя нов рекорден брой кръводарители и се нарежда на челните позиции след София.

"Следващата цел за предстоящата кампания е ясна - 100 дарители. Защото, ние, членовете на Ротаракт клуб Дупница, се стремим всяка следваща инициатива да бъде по-добра от предходната. За да докажем това, можем да забележим прогреса през изминалите години, като се върнем назад във времето, обръщайки поглед към резултатите от събитията. По време на първото издание на кампанията 2015 г., кръводарителите са 42-ма. През 2016 г. и 2017 г. – 30 дарители всяка от годините.

Резултатът през 2018 г. е 45 кръводарители. 2019 г. е годината на доскорошния ни рекорд от 63-ма съпричастни. След голямата пауза, заради пандемията, резултатът през 2022 г. е 28. Тук вече започва константния растеж, като през 2023 г. кръводарителите са 36, а както вече споделихме, през 2024 г. - 71. Обикновено преобладаващи са жените, а средната възраст на дарителите при нас е 37,5 г. Тук бихме искали да благодарим и на всички ентусиасти през годините, които не са отговаряли на условията за дарители, по една или друга причина, но все пак са дошли с желание да кръводаряват, съобщават още инициаторите на кампанията.

Една банка кръв от 470 мл. може да спаси до 3 човешки живота, над 900 съдби са били променени, благодарение на всички, които са дарили кръв чрез кампаниите на Ротаракт клуб Дупница. Що се отнася до стволовите клетки, статистиката говори, че около 70% от пациентите нямат подходящ донор в семейството, затова лечението им зависи от намирането на неродствен такъв.

От тези 43-ма, които се включиха в Регистъра по време на ,,В кръвта ти е да спасяваш животи”, може на нито един да не се намери подходящ реципиент, но увеличавайки цялостната бройка на хора в Световния регистър, вероятността човешки живот да бъде спасен, е по-голяма. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//