Румен Радев: Капитан Списаревски ще продължава да лети високо и недостижимо

Снимка: Президентство на Република България

Президентът почете паметта на българския летец Димитър Списаревски

Днес - 80 години след дръзкия подвиг на капитан Димитър Списаревски, името му продължава да вдъхновява будните, да провокира равнодушните, да стряска всеки, който търгува със суверенитета и достойнството на България. Това заяви президентът Румен Радев, който почете паметта на българския летец Димитър Списаревски. На 20 декември 1943 г. пилотът намира героично гибелта си по време на бомбардировките над София, докато защитава жителите на столицата от атаките.

Десетки хора се събраха днес да отдадат почит пред паметника на капитан Списаревски в столичния квартал „Дружба“, където държавният глава и върховен главнокомандващ прие строя на почетния караул. В словото си президентът Радев припомни думите на летеца, че „името на България трябва да стои най-високо и да свети като слънце в сърцето ни“. Тези думи тежат с особена сила във времена на разпад на ценности и нихилизъм, на политическа немощ и лицемерие, на обществена апатия и загуба на посока, каза президентът Радев и допълни, че със своя огнен живот и подвиг Димитър Списаревски  преподава най-важния урок – ако искаме страната ни да напредва, трябва да поставим България най-високо и да „свети като слънце в сърцето ни“.  

„Колко трябва да си смел, за да излетиш срещу многократно превъзхождащ те противник, за да останеш верен на думите си и да забиеш съзнателно самолета си в летящата крепост, като сложиш сам край на живота си едва на 27 години?“, каза държавният глава, като подчерта, че капитан Димитър Списаревски ще продължава да лети високо и недостижимо, за да ни вдъхновява със своя пример за чест, достойнство, родолюбие и себеотрицание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK