Дадоха още пари за ремонт на пътища в Хаджидимово, Кресна и Сандански

Снимка: Infomreja.bg

Започна подписването на споразумения

Започна подписването на споразумения за над 67 млн. лв. с 54 общини за дофинансиране на проекти за общински пътища, улична мрежа и ВиК инфраструктура чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Местните власти ще получат остатъка от необходимия ресурс за завършването на съответния обект от Списъка на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране, одобрен с Решение на Министерския съвет № 711/2022 г.

През миналата година те вече бяха финансирани с първите 50% от общата им стойност, което даде възможност да започне изпълнението на предвидените дейности.

В област Благоевград са осигурени средства за три общини:

Кресна: 4 536 864 лв. са осигурени за реконструкция на общински път от Кресна - с. Влахи.

С целевото дофинансиране от бюджета на МРРБ община Кресна получава остатъка от необходимия ресурс за завършването на своя успешен инвестиционен проект. Реконструкцията на пътя до с.Влахи бе включено в плана на Министерството, одобрен с Решение на Министерския съвет № 711/2022 г. и през 2022 г. община Кресна получи първите 50% от общата стойност на проекта.

Зам.-кметът на община Кресна, инж. Петър Петров, благодари на министър Цеков и неговия екип за поетия и изпълнен ангажимент да осигурят необходимите средства за довършване на вече стартираните инвестиционни проекти и декларира от името на кмета, г-н Николай Георгиев, готовността на местната власт да продължи да работи целенасочено и ефективно за подобряване на общинската инфраструктура в интерес на гражданите на нашата община.
Напомняме, че на 28.09.2022 г., на заседание на Министерски съвет на Република България бе одобрен проект за инвестиционен разход на община Кресна за реконструкция на общински път BLG 2131 /l-1/ гр.Кресна - с.Влахи, а на 24.11.2022 г., в месността "Влахинска чешма" беше направена първата копка на цялостната реконструкция.

Сандански: 142 718 лв. дават за рехабилитация на участък от общински път BLG1236  с дължина 280 м.

Хаджидимово: 1 228 912 лв. са осигурени за рехабилитация и реконструкция на общински път BLG1330.

Министър Андрей Цеков подписа първите споразумения с кметовете на 46 общини. Те са на обща стойност над 63 млн. лв. Това са общините, които са напреднали в дейностите и вече са отчели първите 50% от стойността на обектите. На подписването присъства и заместник-министър Веселина Терзийска.

„Със стъпването си в министерството поех ангажимент пред общините, че средствата, необходими за довършване на проектите, ще бъдат осигурени по бюджета на МРРБ. Щастлив съм, че след приемането на републиканския бюджет за 2023 г. започваме сключването на допълнителните споразумения“, каза министър Цеков пред присъстващите. Той допълни, че продължава едно добро дело в помощ на развитието на общините и напомни, че това е станало след няколко процедури на подбор, докато се стигне до правителственото решение за финансиране на общинските обекти. Министър Цеков благодари на кметовете за положените досега усилия проектите да бъдат доведени до успешна реализация.

През следващите дни ще бъдат подписани останалите споразумения с още 8 общини в размер на близо 4,3 млн. лева.

Поетапно ще бъдат сключвани допълнителни споразумения и с други от първоначално финансираните общини, след като приключат изпълнението на необходимите строително-монтажни работи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK