Оставката на Нинова поискаха „мислещите и работещите социалисти в Благоевград“

Снимка: Infomreja.bg

Отвори се бездната за това как лидерите на партии се облагодетелстват

„Мислещите и работещите социалисти в Благоевград“ искат от Националния съвет на БСП да бъде преустановено провеждането на националния цикъл от избори за ново ръководство. В противен случаи социалистите от областния град заплашват с напускане на общинската организация.

Това обявиха на пресконференция бившият общински лидер за Благоевград – Любен Милев, д-р Владимир Пандев, Емил Костадинов, Анушка Костадинова, д-р Чаталска, Йордан Симонски.

23 основни партийни организации с около 230 членове от Благоевград е възможно се оттеглят от общинската структура.

Това означава, че ще станат членове на други общински структури или ще създадат алтернативна организация, което обаче не е по устав.

Лявата идея отива по-зле. Изборните резултати се срива. Възможно е при следващи избори – било близки или не толкова, партията да не прескочи 4-процентовия праг. Ние обаче ще съхраним лявата идея и решихме да отправим послание до избирателите, каза Любен Милев.

Той определи обкръжението около Корнелия Нинова като „кръг на послушковци“, а самият лидер като авторитарен.

Води се активна кампания срещу БСП-Благоевград, каза Милев, който припомни, че на последния партиен конгрес той и колегите му са напуснали залата възмутени. Също така Милев упрекна ръководството на БСП в това, че е отнело всякакви пълномощия на общинската структура да координира местните избори през 2023.

Връщайки се назад хронологично, Милев сподели, че срива в партията е започнал през 2021 година по време на президентските избори.

Винаги е имало ляво послание, но хората са отвратени от постъпките на Нинова.

Милев припомни, че на 6 февруари тази година е поканен от „тричленката на председателката“ да предаде ключовете на партиния клуб в Благоевград, но тъй като той е бил на работа (в ЮЗДП – бел. автор), не е успял да го направи, затова „по вандалски начин“ ключалките са били подменени.

„Сезирах Районната прокуратура и МВР за което, но явно те самите имат много работа и нямаме отговор все още от тях“, каза Милев.

Емил Костадинов каза, че изявлението им пред общността е провокирано от безчинствата на Нинова.

„Има все повече Нинова и все по-малко БСП. Тя ще изгори партията и ще танцува върху пепелища“, каза Костадинов.

Приканвам членовете на БСП да инициират разпускане на конгреса и свикване на националния съвет. Готви се предоставяне на нов противоуставен мандат на Нинова. За нея не е важно БСП да е социалистическа партия. Тя е чуждо тяло в партията, която председателката я разглежда като ООД, като фирма“, каза Костадинов.

Костадинов заяви, че дясното разяжда лявото, но и самоерозията в лявото също спомага за това партията да бъде унищожена.

Според Емил Костадинов БСП става непотребна, затова много хора я напускат. „Около Нинова останаха малка група хора – и като количество, и като качество.“

Според социалистите това е последното им усилие да спасят партията, но самите те не възлагат големи надежди на тази си кауза.

Д-р Владимир Пандев бе категоричен, че „всичко случващо се е план за унищожаване на партията. В БСП имаше демокрация и плурализъм. Сега това не е нужно, защото пречи на антибългарската полтика на държавата ни“.

Пандев каза, че Нинова ще продължи да руши, но БСП винаги е намирала и ще намери сили да се противопостави.

На въпрос кой е троянският кон в БСП, Пандев каза, че според него е от СДС средите.

Йордан Симонски патетично заговори, че социалистите търсят помощ.

„В организацията ни се води кампания за ново ръководство, но ние призоваваме за разум“.

Инж. Костадинова заяви: Тук сме, защото не искаме партията да е разяждана от този тумор. Искаме силно БСП“.

Според Милев промените в общинските структури в Банско, Благоевград, Шумен, Добрич и още много други – са поради това, че „Нинова се отървава от хора, които не биха гласували за нея“, а Костадинов допълни, че има поход за премахване на легитимни общински ръководства.

Д-р Чаталска каза, че поставя политическа диагноза на Нинова „Разделяй и владей“.

На въпрос на ИНФОМРЕЖА какви са отношенията на Любен Милев и съратниците му с областното ръководство в лицето на Валери Сарандев – Милев каза:

„Това са стожерите на Нинова в това начинание. Ако аз съм областен председател и имам само 3 общински организации, би ме било срам“.

На Нинова ѝ е нужда една малка партия с минимална партийна реализация, с която да храни една малка група преторианци. И това ѝ е достатъчно. Нинова представи за последните си успехи избора на кметове на Белица, Якоруда, Гърмен, Сатовча, Хаджидимово, където ние имаме 0 съветници. В Петрич имаме 0 съветници, каза по въпроса Костадинов.

Ще се обидите ли, ако бъдете наречени „отцепници“? И още нещо, всички вие току-що казахте пред обществеността, че една партия се е продала на други партии в името на личните интереси на председателя ѝ и хората около него. Вие ни казвате, че партиите не работят за народа, а за облагодетелстването на определени хора, иначе казано властта храни. Така ли е?, попита репортер на ИНФОМРЕЖА.

Отговорът на Костадинов бе: Ако сте ме разбрали така, не възразявам!

Що се касае до квалификацията: Не може цялата партия да бъде отцепник, а Нинова с оредяващата преторианска гвардия – да бъде партията. Аз няма да се чувствам отцепник до последния момент!

Вие съзнавате ли, че казвате БСП се продаде на ГЕРБ и ДПС?

Не, тя е се продаде и на ПП, изпълняваше поръчки. Помните за оръжието в Украйна, допълни отговора си Костадинов.

На обществото казваме, че има проблем в нашата партия, който е създаден от тези, които са горе, и срещу когото болшинството социалисти възроптава. Искаме промяна, каза д-р Пандев.

Вие казвате, че политиката продава?, бе въпросът на репортера Александра Димитрова, а отговорът на Любен Милев е: Отразете го така.

Те са заинтересовани само и единствено от собственото си себеустрояване, каза д-р Пандев, заявявайки, че социалистите няма да жалят сили да върнат БСП там, където трябва.

Времето ще покаже дали няма да се наложи преизграждане на партията от основи. Защото политическото пространство не търпи празнота, винаги ще има ляво, заключи Костадинов.

Трябва ни 1/3 от подписите на легитимните социалисти, за да се проведе конгрес. Единственият законов лост е да се върви към конгрес, каза Милев.

Припомняме, че на 23 януари - месец преди евроизборите и половин година преди изборите за председател на БСП, двама лидери в Пиринско бяха освободени от постовете си.

На националния съвет на БСП бе взето решение да бъдат освободени ръководствата на Благоевград и Банско и да се пристъпи към избор на нови председатели на общинските структури. Този избор се провежда по механизма, посочен в устава на партията, а именно чрез „завъртането“ на пълния цикъл от изборни събрания в основните партийни организации и определянето на делегатски състав на конференциите.

Общинската структура на левицата в Благоевград бе оглавявана дълго време от Любен Милев - от 2017 досега.

Последно Милев съчетаваше лидерското място със службата си в Югозападното държавно предприятие, от което бе пенсиониран. Преди това бившият полицай бе заместник-кмет в Община Благоевград по време на кметуването на Румен Томов.

В Банско рокади също има.

Костадин Атанасов официално е освободен от председателския пост в БСП-Банско, от който той сам подаде оставка по време на предизборната кампания.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK