11 септември: В САЩ отбелязват годишнина от смъртоносните терористични атаки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

При четирите атентата загиват близо 3000 души, а над 6000 са ранени

Днес се навършват 22 години от атаките на 11 септември срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона.

За 8.30 сутринта местно време в мемориала-музей, посветен на терористичните атаки в Ню Йорк, е планирано да започне традиционната церемония „Почит към светлината“. Събитието включва традиционно четене на имената от членове на семействата на жертвите, както и минути на мълчание за всяка една от терористичните атаки поотделно. Мемориалът, намиращ се на мястото на разрушените кули, няма да бъде отворен за посетители по време на церемонията, а музеят ще бъде достъпен само за членове на семействата на загиналите и посетители със запазени билети. Очаква се на церемонията да присъства вицепрезидентът Камала Харис.

При атаките от 11 септември 2001 година терористичната мрежа „Ал Кайда“, оглавявана от саудитския милиардер Осама бин Ладен, похитители превзеха едновременно 4 граждански самолета. Два от тях удариха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, които се срутиха до основи за по-малко от 2 часа. Третият самолет унищожи западната стена на Пентагона, а четвъртият се разби в поле в Пенсилвания след съпротива на пътниците.

Смята се, че с него похитителите са имали намерение да атакуват сградата на американския Конгрес във Вашингтон. Общо при четирите атентата загиват близо 3000 души, а над 6000 са ранени. Останките на около 1000 жертви още не са идентифицирани. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK