Повдигнати са първи обвинения след побоя над член на СИК във Видин

Снимка: БНТ

Съдят членове на СИК, допуснали избиратели да гласуват повече от веднъж

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебни производства, съобщават от държавното обвинение.

Установено е, че в нощта на изборите член на секционна избирателна комисия А.А. (на 25 години) допуснал едно и също лице да упражни избирателното си право няколко пъти.

С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Видин извършителят на деянието А.А. е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 169 от НК и е постановено задържането му за срок до 72 часа. Понастоящем лицето е обявено за издирване за предявяване на постановление за привличането му в качеството на обвиняем.

По друго досъдебно производство са събрани доказателства за виновността на С.З. (на 53 години).

В деня на изборите той упражнил избирателното си право повече от един път. Привлечен е в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 168, ал. 2 от НК и му е наложена мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 1000 лева. Предстои предявяване на постановлението за привличане.

Образувано е и досъдебно производство за това, че е нанесен побой на длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата му в качеството му на член на секционна избирателна комисия.

Установено е, че пострадалият Кольо Петров станал свидетел на нередности в деня на провеждането на избори за общински съветници и кметове - как лица гласуват по няколко пъти и член на СИК приема бюлетините. Той направил видеозапис с телефон, за да ги документира.

Впоследствие мъжът бил заплашен и нападнат от няколко лица, които му нанесли удари с юмруци в главата, лицето и по тялото.

Междувременно, след получен сигнал, на местопроизшествието пристигнал полицейски служител.

Пострадалият Кольо Петров посетил болнично заведение, където му била оказана медицинска помощ.

Един от сочените за извършител на престъплението е бил кандидат за общински съветник в проведените местни избори. С оглед разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс той се явява лице, което се ползва с имунитет срещу наказателно преследване.

На основание чл. 35 от Наказателно-процесуалния кодекс делата срещу лица с имунитет са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд. В тази връзка Районна прокуратура – Видин изпрати събраните материали по делото на Софийска градска прокуратура, която е компетентна да се произнесе.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK