Цветан Василев оспорва в кипърски съд експертизата по КТБ

Снимка: БГНЕС

Бившият банкер оспорва съдебно-счетоводната експертиза, за която се твърди, че е извършена от компанията "Бейкър Тили-Кипър"

В Република Кипър е започнало дело срещу бившия главен прокурор Иван Гешев. Това стана ясно от публикация в официалната интернет страница на банкера Цветан Василев, пише news.bg.

Бившият банкер оспорва съдебно-счетоводната експертиза, за която се твърди, че е извършена от компанията "Бейкър Тили-Кипър".

По думите на Василев от компанията "Бейкър Тили-Кипър" са заявили, че нямат нищо общо със съответната експертиза. Според тях единствената им роля е била да посочат експерти на база на критерии, подадени от прокуратурата. Наред с това подчертават, че логото на фирмата им е попаднало на експертизата по погрешка. Същевременно един от ответниците по делото е направил и писмени самопризнания, че методологията за експертизата е подадена от българската прокуратура. Освен това, експертизата е извършена само по документи, подадени от прокуратурата.

С други думи, експертизата е не просто негодна - тя е манипулирана по инструкции на прокуратурата, смята банкерът.

Той припомня, че през 2023 г. е завел дело в Република Кипър срещу едно юридическо и четири физически лица на основание "заговор с цел измама" (conspiracy to defraud) - "Бейкър Тили-Кипър", Антониос Василиу, Марк Уилсън, Джордж Малоуни и бившия вече главен прокурор на България Иван Стоименов Гешев. На заседание през декември миналата година кипърският съд реши, че има юрисдикция да разгледа делото по същество, тъй като предполагаемата измама е била извършена на територията на Република Кипър. Според бившия шеф на КТБ има достатъчно доказателства за обосновано предположение за "заговор с цел измама".

Тъй като деянието, макар и по инструкции на Иван Гешев, е извършено на територията на Република Кипър, компетентен е кипърският съд, уточнява Василев и се заканва: "Казано на езика на Иван Гешев - предстои му среща с европейското правосъдие."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK