На Старата Нова година кукери тресат Благоевград

Снимка: Infomreja.bg, С. Домозетска

С шествие и запалване на коледните светлини започва празничната програма в общината

Зимните празници са време за сплотеност и веселие, затова Община Благоевград в лицето на дирекцията по култура организира множество мероприятия от различен характер, които да забавляват малки и големи.

Тази година, както и в първите си изявления кметът на Благоевград – Методи Байкушев, заяви, в културната програма ще има основно участие на местните школи и групи към различните културни институти. Причината е не само изява на талантите на Благоевград, а и почти нулевия бюджет, при който да се организира празничния календар.

Заря за откриването на коледното градче в градската градина не очаквайте, но пък шествие ще премине през централната част на града и със запалването на коледните светлини на елхата пред сградата на Общината, ще бъде даден старт на празничното настроение.

Културната програма, която бе представена на пресконференция от директора на дирекцията по култура – Силвия Домозетска, съчетава множество събития, в които участие имат децата на Благоевград, художниците, спортистите.

Точно в 17,30 ч. на Никулден шествието ще започне от сградата на Съдебната палата, ще премине през главната търговска и пешеходна улица, за да достигне до елхата на площада. Светлините огряват около 18.30 ч., а Дядо Коледа ще пристигне… но как – изненадата остава.

След запалването на светлините, шествието под музикалния съпровод на духов оркестър, се насочва към коледното градче, в което част от къщичките предлагат топло вино, скара и лакомства, а останалите ще представят различните институции в общината като библиотеката, Центъра за лично творчество и др.

През целия декември са предвидени в програмата много изложби и концерти на различни музикални и танцови състави. Повечето събития имат благотворителен характер.

На 8 декември ще се проведе коледен цирк за сцена, което предполага едно по-различно празнично изживяване.

На 13 декември камерната опера ще изнесе концерт, а на 19 декември Общината предвижда посещение само с покани за концерта на Ансамбъл „Пирин“, който е посветен на 100-годишнината от рождението на Костадин Руйчев.

Изненадата е, че не само на сцената, но и сред публиката ще има хора с фолклорни носии, което допринася за още по-веселото настроение.

На 20 и 21 декември ще се състоят два големи за града концерти – ежегодни и наситени с много талант – на Националната хуманитарна гимназия и Центърът за лично творчество.

На 18 декември обявяват кой е спортист за 2023, като тази година церемонията няма да се състои в зала „Скаптопара“, а в зала „Яворов“.

Регионалната библиотека запознава всички читатели с автора Здравка Евтимова на 11 декември. Гостува в Благоевград и Захари Карабашлиев.

Драматичният театър всяка година изненадва публиката с нещо коледно и красиво. Тази година през декември се състои премиерата на „Храбрият оловен войник“.

Все още се изяснява програмата за 31 декември, но със сигурност ще има добро настроение на площад „Г. Измирлиев“ в новогодишната нощ. Очаква се концерт да започне в 23 ч., а приветствие към присъстващите ще отправи кметът.

Новата година идва и с още една традиционна забава – кукерския фестивал.

Тази година два поредни дни кукери тресат Пиринско. На 13 януари ще се състои традиционният фестивал „Симитлия – древната земя на кукерите“ в Симитли. Ден след това дефиле на маски, кожи и звънци преминава през благоевградския площад.

Коледното градче остава отворено именно до фестивала – 14 януари, когато посрещаме Новата година по стар стил.

Градчето ще бъде „запълнено“ от къщички на търговци пък от 14 декември, когато изтича срока на търга за наемане на дървените обекти.

Интересното тази година е за община Благоевград е, че не само коледно градче ще има в самия център, но и в село Покровник, където вече са готови къщичките.

Още едно запалване на светлини ще има – то е в село Еленово на 7 декември. Именно тогава Дядо Коледа и Снежанка посещават жителите и носят радост на децата. Инициативата е на кмета.

Припомняме, че казусът с наемането на коледните къщички в Благоевград, се разви заради това, че предното ръководство не бе обявило търг за наемането им. Причината – по-ниския интерес към къщичките през 2022. Тази година обаче след обявен търг са се явили 22-ма желаещи за 11 налични къщички. Това е наложило новото ръководство да даде предложение за теглене на жребий, но търговците не се съгласили. Така е извършен повторен търг от 1 декември, който изтича на 13-о число от месеца и така на 14-и декември се очаква всички къщички да бъдат разпределени на търговците.

Всичко за културния календар ще намерите тук: https://blagoevgrad.bg/static/4538

ПОВЕЧЕ от изявлението на Силвия Домозетска ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

Снимка: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK