Приятелите на Русия молят ЕС да остави на мира замразените активи

Снимка: iStock

Китай, Саудитска Арабия и Индонезия настояват ЕС да се противопостави на натиска от САЩ и Обединеното кралство

Страните, които симпатизират на Русия, настояват ЕС да се откаже от всякакви предположения, които може да има за масова конфискация на държавните активи на Москва, пише "Политико".

Представители на Китай, Саудитска Арабия и Индонезия неофициално настояват ЕС да продължи да се противопоставя на натиска от САЩ и Обединеното кралство да конфискуват повече от 200 милиарда евро руски държавни активи, които бяха замразени след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., за да помогне на усилията за възстановяване на Киев, четирима източници,  запознати с производството, казаха пред "Политико".

"Тези страни са много скептични по отношение на идеята", каза едно от официалните лица, пожелало анонимност, тъй като разговорите са чувствителни. Загрижеността е, че "това би създало прецедент" - с други думи, тези страни се страхуват, че могат да бъдат следващите, които ще загубят.

Засега всеки план за изземване на замразените руски активи в Европа и използването на парите за подпомагане на Украйна остава на заден план. По-специално западните държави от ЕС са яростни в своята опозиция поради страх от правни последици и потенциална дестабилизация на еврозоната.

Но Вашингтон и Лондон настояват въпросът да се обсъди на срещата на финансовите министри от Г-7 следващия месец.

Те вече видяха, че ЕС представя по-ограничено предложение за намаляване на печалбите, натрупани от инвестирането на активи, на стойност около 2,5-3 милиарда евро годишно, като 90 процента от приходите отиват за закупуване на оръжия за Украйна.

Това също може да подпомогне лобистката мотивация на страните. Колкото и да се страхуват от прецедент, те може да действат от името на Путин и да не искат ЕС да помага на Украйна на бойното поле.

"Бих могъл да кажа, че руснаците вероятно са помолили приятелите си да създадат този шум", каза висш дипломат от страна извън ЕС.

Ако е така, лобирането на тези страни ще следва подобна схема на тази, наблюдавана от началото на конфликта в Украйна, където правителства, които не са непременно подкрепяли Русия, все пак изпълняват част от предложенията на Москва. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK