България е на второ място в света по дял на пушачи от населението

Снимка: МВР, архив

Изпреварва ни само Индонезия

България е на второ място в света по дял на населението, което пуши, според изследване на лицензираната канадска онлайн аптека Universal Drugstore.

Общо 28,7% от българското население пуши, сочат данните. Изпреварва ни само Индонезия, където пушачите са 32,6% от населението на страната.

Употребата на тютюн се описва като „епидемия“ в България, с голям брой възрастни и млади пушачи, което оказва натиск върху общественото здраве. Тютюневата индустрия предлага продуктите си агресивно на населението с по-ниски доходи и младежите в България и, за разлика от други европейски страни, има по-малко правителствени политики за обезкуражаване на пушенето, заключава се в доклада.

Топ 3 на държавите с най-голям дял на пушачите от населението се затваря от Турция с 28%.

В топ 10 попадат още Франция и Китай с по 25,3% дял на пушачите от общото население, Унгария и Гърция с по 24,9%, Аржентина с 24%, Латвия с 22,6% и Хърватия с 22,1%.

Латвия е страната с най-голям дял от населението, засегнато от някакво пристрастяване, сочат още данните. Страната получава оценка 8,71 точки от 10 възможни точки. Страната е лидер в класацията за прекомерна употреба на алкохол с 12,2 л средногодишно на глава от населението.

Естония е на второ място в класацията по население, засегнато от пристрастявания, с оценка 7,8 точки от 10. Страната е в топ 20 по дял пушачи на възраст над 15 години (17,9%) и в топ пет по консумиран алкохол с 11,1 литра средногодишно на глава от населението.

Австрия е на трето място с оценка от 7,65 точки. Консумацията на алкохол е съизмерима с тази в Естония – 11,1 литра, с което страната попада в топ пет. Делът на пушачите достига 20,6%. Страната попада и в топ 10 на държавите по дял на населението, което злоупотребява с наркотици (1,1%).

Номер 1 в класацията за употребата на наркотици са САЩ с дял от населението от 3,4%, следвани от Канада с 2,5% и Обединеното кралство с 2%. Към 2020 г. около 37 млн. американци на възраст 12 или повече години са употребявали наркотици, показват данните.

Латвия, Литва и Чехия формират топ 3 в класацията за прекомерна употреба на алкохол. /Investor.BG

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK