Дълго чакан ремонт: Обновяват улица "Пирин" в Банско

Министър Цеков и Стойчо Баневски- кмет на Община Банско

Общината вече е получила средства от държавата

Ще бъде обновена централната улица „Пирин“ в Банско, която е дългогодишна мечта на местната власт.

С ремонта на останалите улици курортът ще придобие по-добър облик.

Това обяви кметът Стойчо Баненски пред регионалния министър Андрей Цеков.

Градоначалникът бе един от многото свои колеги, които подписаха споразумения за финансиране на различни проекти в страната.

За 5 455 000 лв. ще бъде извършено архитектурно-художественото и ландшафтно оформление, с реконструкция на техническата инфраструктура и изграждане на водопровод и разделна канализация на ул. „Пирин” в частта между ул. „П .Р. Славейков” и ул. „Христо Матов”.

За 3 100 000 лв. пък правят реконструкция на канализационната и водопроводна мрежа, реконструкция на асфалтовата и тротоарната настилка и изграждане на кабелен колектор за кабелизация на разпределителната мрежа, улично осветление и слаботокови кабели на улица "Солун".

В Банско по проекти се реализират и други важни дейности – ще бъде изграден на първи етап обреден дом в града. В момента тече санирането на сградата на Професионалната гимназия по електортехника, а цялостно обновяване ще има и за ученическите общежития към Професионалната лесотехническа гимназия.

Баненски декларира готовност за стартиране на строителните дейности по проектите за улиците.

В МРРБ 442 споразумения със 115 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти са подписани към момента от министъра. Те са на обща стойност 971 млн. лв. и ще се реализират и разплащат на траншове до края на 2026 г.

Кметовете на общини са подписали над 200 от споразуменията, като останалите ще се сключат в следващи дни. 

Към днешна дата от местните администрации са подадени общо 1 159 заявления за финансиране на проекти, определени като приоритетни в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Екипът на МРРБ е обработил около 900 проекта, като допустими за финансиране и без забележки са 583 от тях на обща стойност над 1,13 млрд. лв.

Очаква се през следващата седмица да бъдат подписани още 141 споразумения, които са напълно окомплектовани, а за тези, в които са установени пропуски, се води комуникация с местните власти за отстраняване на неточностите.

Министърът обърна внимание, че след сключване на споразуменията общините могат да кандидатстват за до 20% авансово плащане, а след това финансирането ще е според физическото изпълнение на обекта. „Реално ще изплатим 90% от предвидените суми при отчитане на 50% физическо изпълнение, а последното плащане от 10% ще е при приемане на обекта. Така общините ще могат да работят спокойно, без да се притесняват за финансиране“, посочи министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK