Великобритания ще дари на Киев десетки амфибии и десантни кораби

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвегия също ще достави на Украйна два миночистача

Великобритания ще дари на Киев десетки амфибии и десантни кораби, за да може украинските сили да укрепят позициите си на левия бряг на река Днепър, пише БНР.

Вестник "Дейли телеграф" пише, че украинското министерство на отбраната е потвърдило предварителната информация, че Обединеното кралство ще достави 20 всъдеходи "Викинг" и 23 десантни кораба. Украински войници са осигурили предмостие над река Днепър, северно от град Херсон, след като го превзеха за първи път в началото на ноември. Голяма част от южната фронтова линия в Украйна сега е съсредоточена върху реката, която нейните въоръжени сили ще трябва да прекосят, за да изтласкат руските сили от окупираните Херсон, Запорожие и Крим.

Превозните средства и корабите са част от плановете на нова военноморска коалиция, водена от Великобритания и Норвегия, която също ще достави на Украйна два миночистача. Не се посочва кога точно ще бъдат разположени всъдеходите и корабите в Украйна, но те вероятно ще играят ключова роля във всички нови украински опити да пресекат Днепър и да продължат на юг към Крим или на изток към Азовско море. Нидерландия дари 28 от своите "Викинг"-и на Украйна през март тази година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK