Мними куриери измамиха жена от Шумен

Снимка: Infomreja.bg

Тя е изгубила не малко пари

39-годишна жена от Шумен подала сигнал в полицейското управление в града вчера следобед, че установила липса на сумата от 925 лева от дебитната ѝ карта.

Неправомерното ползване на платежен документ без нейното съгласие станало за времето от 14:30 до 14:40 часа в неделния ден.

Малко преди това с нея се свързал потребител в социална мрежа, който проявил интерес към обява за продажба, която жената публикувала.

След като провели комуникация за предлаганата стока, „купувачът“ предложил да нареди плащане по картата на жената и да си организира транспорт с куриерска фирма.

Изпратил линк, в който трябвало да бъде попълнен номер на картата, трите имена на титуляра и кода за сигурност на банковата карта. Там щял да преведе искана сума за стоката.

Жената попълнила полетата в изпратения линк. Малко по-късно установила, че от картата ѝ липсва паричната сума. Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че за опит за измама след обява за продажба на колело сигнализира млада жена от Шумен в края на месец януари. След като я публикувала в приложение за продажба за артикули в една от социалните мрежи получила оферта за закупуване на стоката, която продава. Предложението от „купувача“ било да си организира доставката от куриерска фирма, като разходите по нея ще бъдат за нейна сметка. Изпратен бил линк за последване, който използвал логото на куриерска фирма. Там вече била наредена паричната сума и имало бутон „вземи парите“. След кликване на него трябвало да се изпишат трите имена, адрес, номер на банкова карта и цифрите и кода ѝ за сигурност. Жената разбрала, че става въпрос за измама и прекратила комуникацията.

МВР напомня: Не предоставяйте на непознати лични данни, не превеждайте пари по никакъв повод. Ако имате съмнение, че някой се опитва да Ви измами, се свържете с Вашите близки или с полицията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK