Втори кулинарен фестивал в Баничан

Снимка: Infomreja.bg

Създаденото се утвърждава

За втори път в село Баничан се провежда кулинарен фестивал. Организаторите му са го нарекли Фестивал на огледната баница, селския труд и вкусния воден лук, назовавайки някои от отличителните характеристики на селото. Но фестивалът дава възможност и на гостите да покажат своите местни специалитети. Например жените от Бачево бяха направили голяма пита във вид на подкова – Тодорова или Конска пита, специално приготвяна на Тодоровден, когато в селото има кушии и конете се захранват с такава обредна пита. Други характерни за селото гозби, които днес можеха да се опитат, бяха рибник, лютеница, приготвена от сухи чушки, сухи домати и праз, както и бобена салата. Вниманието привличаше също баница с ориз от Банско, Огледна баница от НЧ „Изгрев – 1930“ – Баничан …

Изкусни плетачки също бяха изложили изделията си. Масата на Фатме Косин от Брезница например беше отрупана с терлички, чорапи, кошнички, разноцветни сувенири – все резултат на голям майсторлък.

Не липсваха, разбира се, и плодовете на селския труд, сред които на първо място – прочутият баничански лук.

В градинката на селото бяха подредени специално изработени табла, разказващи за неговото миналото – за къщите, обичаите, носиите… Впрочем, носиите можеха да се видят и „на живо“, защото с тях бяха облечени и певиците, и танцьорките, и музикантите от Брезница, и главният организатор на фестивала Румяна Джибова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK