Село Баничан - отново фестивален център

Снимка: личен архив

Духовното и материалното заедно

На Осми септември, когато православната църква чества Рождество на Пресвета Богородица, село Баничан за 26-и път ще отбележи своя празник. Тържествена света литургия ще бъде отслужена в близкия манастир, който носи името на Божията майка.

На този ден в селото ще започне второто издание на Кулинарния фестивал на Огледната баница, селския труд и вкусния воден баничански лук. След наложилото се заради пандемията от Ковид 19 прекъсване, фестивалът отново ще покаже уменията, трудолюбието и дарбите на тукашните хора.

В 16:00 часа на 8 септември в центъра пред кметството ще бъде открита фотоизложба, която възкресява вида на старото село Баничан и на баничанската носия. Музикалната програма ще започне в 19:00 часа с изпълнения на Денис Махуров. Час по-късно на сцената ще застане любимката на местните хора, певицата Боряна Карпузова.

Кулминацията на фестивала ще бъде в събота, 9 септември. Производители на селскостопанска продукция не само от Баничан, но и от региона ще продават това, което е излязло изпод ръцете им. Занаятчиите също ще имат възможност да покажат плодовете на своя майсторлък. А на кулинарните щандове отново ще има разнообразие от местни деликатеси. Компетентно жури ще даде оценките си за най-автентична гозба, най-красив щанд и най-добро представяне на изложеното. Паралелно с това ще тече фолклорна програма с изпълнения на състави от региона, от Банско, Бачево, София.

В неделния ден децата могат да посетят Обсерваторията над селото, за да участват в Щъркелова академия,  а гостите на фестивала ще разгледат близкия Парк за стари магарета.

„Длъжни сме да възродим фестивала. Така възраждаме миналото си, за да сме спокойни за бъдещето!“, казва уверено Румяна Джибова, инициатор и главен организатор на голямата проява.      

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK