Хайка преди Коледа: Дебнат ни неприятни изненади по празниците!

Снимка: Pixabay /iStock

Погват търговци за опасни играчки и украса

Инспектори от Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) започват масови проверки по магазините за опасни детски играчки и коледна украса. Това съобщиха от институцията.

Кампанията „Безопасна Коледа“ се провежда за 12-а поредна година, като целта е да бъдат спрени от продажба опасни стоки.

Инспекторите ще проверяват за изрядност детски електрически играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехническите изделия, които са най-купувани стоки по Коледа.

Ще се следи за маркировка за съответствие, инструкция за употреба, наименование и адрес на производителя и вносителя, за дефекти, както и за предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба на продуктите.

Според Агенцията има някои белези, по които си личат опасните артикули, затова е необходимо да се имат предвид някои указания. От институцията пуснаха и няколко съвета към потребители относно този тип продукти.

Едно от основните задължителни обозначения, които всяка една от стоките трябва да има, е маркировка СЕ, което предполага, че отговаря на изискванията на ЕС.

Сред препоръките има и за светлинните гирлянди, на които дължината на кабела, който трябва да включен в мрежата, да е поне 1,5 метра от последната лампичка. Светлините, предназначени за поставяне на открито пък трябва да са със защитен от външната среда щепсел.

При детските играчки е добре да се следи за инструкции за безопасна употреба. Причината е, че някои от тях имат малки батерии, които могат да бъдат погълнати от деца под 3-годишна възраст и да причинят химически изгаряния.

За фойерверките е важно да се знае, че тези от категория F4 са за професионална употреба и не трябва да се възпламеняват от граждани.

На опаковката трябва да има задължително предписание за разстоянието, на което трябва да се намират хората, докато са активни.

От институцията посочиха, че през миналата 2022 година са били проверени общо 536 различни продукта, като несъответствия са открити при 193 от тях. /Telegraph.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK