Ивайла Бакалова на изслушване в комисията за Нотариуса

Снимка: БГНЕС

Двамата са герои в разследването на неправителствената организация Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол"

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса,  ще изслуша бившата Mис България Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков.

Двамата са герои в разследването на неправителствената организация Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол". Още през 2021 година то описа влиянието, което Божанов е имал в съдебната система, пише БНР.

Разследването включва разкази на свидетели и записи на тайни разговори с лица с неформално влияние в съдебната система. Мъжът на Бакалова, тогава собственик на знакови софийски ресторанти, е задържан през септември 2020 година по обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство. С нея се свързва Божанов, който и предлага да се свърже с адвокат Емил Писков, за да посредничи за освобождаването на денков. В разговорите се коментира и цената - най малко 100 000 евро.

В излъчените записи Божанов демонстрира и добро познаване на производството срещу Денков и на функционирането на Специализирания съд и прокуратура изобщо.

"Ако се лутате само, че той е много невинен, и нали как съдът е много натиснат тогава само ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще стои вътре", обяснява в тях Мартин Божанов.

"Аз искам да се видим възможно най бързо, понеже ние не разчитаме само на съда. Вече сме се обърнали към посолства", заявява Бакалова.

"Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересува посолството. Този съд е държавата. Никой не може да се меси вътрешните работи на държавата и на съда. Съдът може да решава всичко. Утре може да замени посланика даже. И да му гледа мярка и на него", казва в разследването на Антикорупционния фонд Мартин Божанов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK