И Гранична полиция се отчете, Калин Стоянов доволен от контрола по границата

Снимка: МВР

„Изпълнихме целта, която новото ръководство на МВР си постави още при встъпването в длъжност“

„Изпълнихме целта, която новото ръководство на МВР си постави още при встъпването в длъжност - засилен контрол на българо-турската граница и задълбочаване на взаимодействието с турските власти. Отчетените днес резултати са плод на денонощния труд на много хора и най-вече на служителите на ГД „Гранична полиция“, заяви министърът на вътрешните работи и поздрави колегите си за постигнатите през изминалата година резултати.

Калин Стоянов припомни получената изключително висока оценка в доклада на Европейската комисия, както и констатациите на мисията по линия на Шенген у нас през ноември м.г., след която стартираха трудни преговори и страната ни беше приета като пълноправен член в Шенгенското пространство. В този смисъл вътрешният министър апелира за спиране на спекулациите по въпроси, свързани с Дъблинското споразумение: „Няма приети допълнителни условия, ангажиментът ни е да продължим активно да работим с Румъния и Австрия по ограничаването на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство“.

Продължаване на специализираните полицейски операции на границата и във вътрешността на страната – върху тази настояща задача акцентира главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. „С общите усилия на вси служби на МВР показваме, че сме сигурен партньор на оперативно ниво“, подчерта той.

Отчет-анализът за 2023 г. бе представен от директора на ГДГП. Като изключително удовлетворителна, макар и много тежка, определи изминалата година главен комисар Антон Златанов „Граничните полицаи предотвратиха близо 180 000 опита на мигранти да влязат незаконно в България“, отбеляза той и подчерта, че в резултат предприетите от главната дирекция редица мерки бе оптимизирано граничното наблюдение на първа линия в най-натоварените зони.

През 2023 г. служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ са предотвратили близо 180 000 опита на мигранти да влязат незаконно в България.

Летните месеци на 2023 г. отбелязват над 50 % увеличение на опитите за незаконно преминаване. В резултат на предприетите мерки, през есента и зимата се наблюдава най-ниския миграционен натиск през последните 10 години. Тенденцията продължава и към момента. От началото на 2024 г. предотвратените опити за незаконно преминаване на българската граница са към 3000, през същия период на миналата година са били към 8000.

Устойчива е тенденцията миграционните потоци през периода да са съставени предимно от граждани на Сирия, Мароко, Афганистан, Ирак.

ГДГП предприе редица мерки и оптимизира граничното наблюдение на първа линия в най-натоварените зони, с 30% е увеличен броят на патрулите по границата със съдействието на служители и техника от жандармерията и МО. Подобри се взаимодействието и обмена на информация между структурите на ГДГП с областните дирекции на МВР и ГДБОП.  Проведени бяха многократни срещи с турските гранични власти.

На граничните контролно-пропускателни пунктове през 2023 г. са издадени общо 8050 отказа за влизане в страната. От тях 7862 са на граждани на трети страни, които не отговарят на условията за влизане в ЕС, съгласно чл. 6 от Шенгенския граничен кодекс. Най-много откази са издадени на гражданите на Турция, Грузия, Украйна, Русия, Северна Македония, Сърбия и други. Устойчиви са основните причини за отказите - без виза, забрана за пребиваване в Шенген, без цел на пътуване, просрочен престой, без документи и др. Най-много откази на вход са били издадени на българо-турска граница.

На граничните пунктове са установени 11 610 души, обявени за издирване. 999 от тях са задържани и предадени на издирващата ги институция. Установени са и 189 автомобила, обявени за издирване, 176 от тях са иззети.

През отчетния период ГД „Гранична полиция“ е наложила общо 4765 принудителни административни мерки по Закона за чужденците в Република България (30 – отнемане правото на пребиваване, 3531 – връщане в страната на произход, 59 – експулсиране, 599 – забрана за влизане и 546 въведени по чл. 21а от ЗЧРБ).

След проведените конкурси за постъпване на държавна служба в МВР са назначени 182 служители с полицейски правомощия. С това незаетите длъжности през 2023 г. станаха 8%, а след назначаванията по текущите конкурси свободните длъжности  ще бъдат 5%.

През 2023 г. стартираха процедури за обновяване на автопарка на ГДГП.  Сключени са 62 договори с изпълнител, в резултат на които над  350 автомобила ще бъдат закупени през 2024 г.

От съществено значение за справяне с мигрантския натиск е стартирането на проект за изграждането на интегрирани системи за наблюдение на 110 км от българо-турската граница и поддръжката и обновяването на вече изградените системи на наблюдение. Осигурено е финансиране от Европейската комисия и предстои сключване на заповеди за безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проекта.

През 2023 година Главна дирекция „Гранична полиция“ участва в дейностите на Агенция Фронтекс както като страна домакин, така и като участваща държава в операции по външните граници на ЕС и в трети страни. Съвместните операции, проведени на територията на страната са:  “TERRA 2023” – операцията се реализира по външните граници на България с Турция, Сърбия и Северна Македония в зоните на отговорност на РДГП-Елхово, РДГП-Драгоман и РДГП-Кюстендил.

За всички оперативни периоди от началото на 2023 г. са разположени общо 1812 членове на постоянния корпус на Фронтекс. Сред по-важните профили на служителите са: гранично наблюдение – 1105, гранични проверки – 135, дебрифъри – 72 и водачи на служебни кучета – 17. При съвместната операция „Фокусни точки 2023 – въздушни граници“  за всички оперативни периоди през 2023 г. са разположени 10 чуждестранни служители от постоянния корпус на ГКПП „Аерогара София“. През 2023 година общо 102 служители от ГДГП са взели участие в съвместни операции на територията на други държави членки на ЕС и трети страни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK