Австрия въвежда задължителна електронна регистрация за всички влизащи в страната

Снимка: МВнР

Мярката влиза в сила от 00:00 ч. на 15 януари 2021 г.

Във връзка с ограничаване на разпространението на COVID-19 Австрия въвежда задължителна задължителна електронната регистрация преди влизане в страната. Тя се нарича Pre-Travel-Clearance – PTC, а  регистрационният формуляр ще бъде достъпен на немски и английски език на следната електронна страница: www.oesterreich.gv.at.

Мярката влиза в сила от 00:00 ч. на 15 януари 2021 г.

По информация на българското посолство в Австрия при онлайн регистрацията гражданите ще посочват име, данни за контакт, както и къде са пребивавали преди пътуването. Допълнително ще трябва да отбележат адрес в Австрия и, ако е възможно, колко дълго ще останат в страната.

Предвиждат се изключения от изискването за регистрация за погранични работници и транзитни пътници, както и за граждани, които влизат в Австрия поради семейни непредвидими причини.

Както до момента, влизащите в страната, които са били в рискови региони, какъвто е и България, подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Прекратяването й е възможно преждевременно с отрицателен PCR или антигенен тест най-рано на петия ден.

От карантината са изключени граждани, които влизат в Австрия по професионални причини, транзитно преминаващите, придружителите при спешни медицински ситуации. Те трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44, +43 1 503 16 78, +43 1 581 03 82.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK