Президентът удостои с държавни отличия изтъкнати българи

Снимка: Прессекретариат

С орден „Стара планина“ първа степен бяха удостоени Богдан Николов, Илиана Раева, Елко Хазан и проф. Рахамин Шекерджийски

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия шестима българи за принос в различни сфери на обществения живот, науката, спорта.

„Представители на различни професии и призвания, всички те се радват на безспорни успехи, на заслужено признание и уважение, а това, което ги обединява повече от всичко, е посветеност и всеотдайност в името на авторитета и доброто име на България“, заяви държавният глава по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

На тържественото събитие с най-висшето отличие – орден „Стара планина“ първа степен, бяха удостоени спортните деятели Богдан Николов и Илиана Раева, общественикът архитект Елко Хазан, фармацевт-технологът проф. Рахамин Шекерджийски. Ученият проф. Стефан Хаджитодоров беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен, а председателят на Съюза на слепите в България  Васил Долапчиев – с орден „За гражданска заслуга“ втора степен.

В приветствието си президентът Румен Радев заяви, че шестимата наши сънародници са посветили своя творчески и житейски път на възхода на Родината, заслужили са признание за приноса си към науката, спорта, обществените дейности и гражданското общество. „Вярвам, че ще продължите да сеете вяра в познанието, да възпитавате увереност в победата, да работите все така за утвърждаването на човешкото достойнство и на истината, да отстоявате високите си житейски и професионални стандарти“, обърна се държавният глава към отличените.

От името на наградените благодарност за държавните отличия изказа председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева. „Тези изключителни награди са истински завършващ венец и апотеоз на нашите професионални успехи“, заяви Илиана Раева, като изрази признателност за подкрепата на семействата и на колегите на отличените. 

Илиана Раева и Богдан Николов бяха удостоени от президента с орден „Стара планина“ първа степен за заслуги в областта на спорта. Илияна Раева завоюва множество победи в кариерата си като гимнастичка, треньор и старши треньор в националния отбор по художествена гимнастика, като създател на първия частен спортен  клуб по художествена гимнастика. Под нейно ръководство българският национален отбор спечелва многобройни медали от световни, европейски първенства и Световни купи. Завоюва абсолютна европейска титла на европейско първенство през 2022 г., абсолютна световна титла на ансамбъл жени през 2013 г. и 2022 г. Като председател на Българската федерация по художествена гимнастика допринася за това България да има представители в международните структури на този спорт.

Богдан Николов се занимава с мотоциклетен спорт от 1972 г., като кариерата му преминава като състезател и като председател на Българската федерация по мотоциклетизъм. В периода от 1995 до 2020 г. под негово ръководство федерацията е организирала и провела 40 световни и 71 европейски шампионати. Основен приоритет в работата му е насърчаването на млади таланти.

По време на церемонията проф. Рахамин Шекерджийски  - заместник-председател на Българската асоциация за фармацевтични технологии, беше награден от президента Радев с орден „Стара планина“ първа степен за заслуги за развитието на науката и практиката в областта на фармацията в България. Той е професор в Медицинския университет – София, доктор на фармацевтичните науки. Проф. Шекерджийски има близо 80 разработки на лекарствени продукти, като 30 от тях са успешно внедрени и добре познати в практиката, сред които и беналгина. Номинацията на професора за високото държавно отличие е подкрепена с декларация на местния общински съвет в Дупница – родният град на фармацевта.

С орден „Стара планина“ първа степен президентът Радев отличи и архитект Елко Хазан за родолюбивата му и просветителска дейност по отношение на приноса на България и нейния народ за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Елко Хазан е автор на изследването „Кратка илюстрована поселищна енциклопедия на еврейските общности в България и техните синагоги“. След приключване на кариерата си като архитект, той отдава всички сили за отстояване на истината за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта, като инициира научни конференции, кръгли маси, издаването на книги по темата. Архитект Хазан утвърждава съхраняването на истината за спасяването на българските евреи като основа за задълбочаването на българо-еврейските и българо–израелските приятелски отношения.

Президентът Румен Радев удостои заместник-председателя на Българската академия на науките проф. Стефан Хаджитодоров с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за заслуги в областта на науката. Проф. Хаджитодоров е член-кореспондент на БАН в областта на инженерните науки, член е на Съюза на математиците и на Съюза на учените в България. През 2001 г. става професор в Централната лаборатория по биомедицинско инженерство. Бил е ръководител на 20 разработки и договори, като 17 от тях са внедрени.

Васил Долапчиев беше отличен с орден „За гражданска заслуга“ втора степен за заслуги за защита на човешките права и свободи на хората със зрителни увреждания, тяхната социална интеграция и пълноценно приобщаване в обществения живот. Като дългогодишен председател на Управителния съвет на Съюза на слепите в България, Васил Долапчиев e допринесъл за развитието на сдружението и за утвърждаването му като авторитетна организация с висок международен престиж чрез активната си подкрепа за каузата за достоен живот на хората със зрителни увреждания. Той е съдействал активно за създаването и реализирането на редица инициативи и законодателни промени за преодоляване на изолацията на тази социална група в българското общество. Васил Долапчиев има изключително големи заслуги и за възраждането на спорта сред незрящите хора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK