Атанас Запрянов: България ще продължи да изпраща помощ на Украйна

Снимка: МО

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО потвърдиха ангажимента си за укрепване на отбраната на Украйна

Министърът на отбраната Атанас Запрянов участва в извънредно заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната на страните-членки на Алианса и на Украйна, което се проведе чрез видеоконферентна връзка днес, 19 април. Заседанието беше председателствано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и в него участва и президентът на Украйна Володимир Зеленски, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Министрите на отбраната на страните-членки на Алианса и президентът Зеленски обсъдиха актуална информация във връзка със ситуацията на бойното поле в Украйна и настоящите и бъдещи потребности на страната. Дискусията обхвана още необходимостта от продължаване на дългосрочната политическа, практическа и военно-техническа подкрепа за Украйна. Генералният секретар на НАТО приветства оказваната от съюзниците помощ. Акцент беше поставен върху продължаване на усилията за оказване на необходимата подкрепа за Украйна. Съюзниците потвърдиха ангажимента си за укрепване на отбраната на Украйна, с убеждението, че това е в интерес на тяхната собствена сигурност.

В изказването си министър Запрянов подчерта твърдата подкрепа на България за Украйна и посочи, че ние ще продължаваме да предоставяме помощ на страната в рамките на нашите възможности.

На срещата на върха във Вилнюс през юли 2023 г. съюзниците взеха решение за създаване на Съвета НАТО-Украйна. Той дава възможност за съвместни консултации, вземане на решения и дейности, и също така служи като механизъм за консултации при кризи между НАТО и Украйна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//