Петков: Трябва да счупим връзката на Борисов с Пеевски с прозрачност

Снимка: Infomreja.bg

"Акад. Денков е балансиран и последователен, не говори мутренски, няма да видите да се прави на мъж"

Цялата ни кампания е да се върнем при хората, защото властта е при хората, не при политиците.  От Борисов нищо не зависи, от Пеевски нищо не зависи, ако достатъчно хора излязат и кажат „искаме нормални институции“.

Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ и съпредседател на коалицията ПП-ДБ Кирил Петков в интервю пред БНР.

Прозрачността е най-големият инструмент. Трябва да светнем всички камери и прожектори, да стане светло и да има прозрачност, заяви Петков. Той е в Бургас, където водач на листата на ПП-ДБ е ротационният премиер акад. Николай Денков.

„Другият модел е „влизаш в тъмна стаичка, договарят се трима политически лидери, слагат 4 имена и се обявява на публиката. Това не може да продължи така се е правило последните 30 години. Ние казваме „айде, да пуснем лампата да стане светло, да видим кои са най-добрите, не за нас политиците, а за целия български народ“, даде пример как да не се правят процедурите за регулаторите Кирил Петков.

Според него ДАНС измислят компромати и като такъв посочи настоящият, че с Лена Бориславова са фалшифицирали документи, като членове на НПО, което спасява морски плажове.

„Явно не могат да ни оборят на реалните идеи, как България да изглежда и искат да ни набутат в калта. ДАНС е бухалката. Хубавото, е че Корал, Карадере и Иракли са запазени заедно с 500 м ивица зад тях“, заяви Кирил Петков.

И допълни: Ние обявихме война на превзетата държава още в последния месец на НС. Казахме, че без реформи в службите, съдебна реформа и в регулаторите, ще се държим така, докато българите имат нормални институции. И чух от службите: Ужас тези хора са тръгнали да ни сменят.  Да ги успокоим, че не искаме да ги сменяме тях с други. Единственото, което искаме, е честни конкурси и прозрачни процедури. И България да стане нормална държава, а не двама души с телефони, даже може би един -  Пеевски, да им звъни от сутрин до вечер и да ги командва какво да правят. Това е битка, която ще продължи дълго време. Ние разбираме, но не се притесняваме.

Според лидера на ПП „ДАНС има над 2000 служители и могат да бъдат впрегнати всеки ден да измислят по нещо като компромат".

За свалянето на председателя на НС Росен Желязков Петков обясни: ГЕРБ и ДПС не притежават всичко в държавата. Голяма грешка направихме, влизайки в това управление преди 9 месеца. Ние не осъзнавахме колко  е зависим Борисов от Пеевски. Той е ужасно зависим от Пеевски и сега вече го знаем. Желязков си отиде, включително и Мария Габриел беше в употреба, не защото не са свестни хора. Това е зависимостта на Борисов от Пеевски, който накара Желязков да направи тези нарушения с шефа на НЗОК и да му гласува оставка. А Габриел да вкара министри, които не бяха съгласувани.

„Нашата цел е да осветим тази връзка на Борисов, че е зависим от Пеевски и не може да взима сам решения. И ние казваме, че ще седнем на масата за преговори следи изборите, ако тази зависимост бъде скъсана. Не искаме нагласен мач. Но очевидно Пеевски трябва да загуби властта, която има, а г-н Борисов по някакъв начин трябва да се отърве от зависимостта от него“, каза Кирил Петков.

Категорично отхвърли признанията на Пеевски, че му се е молил да го сдобри в Борисов: 

Неговото виждане е, че „всъщност не зависи от тях и от нас, единствено зависи от българските граждани“.

„В двете паралелни държави хората трябва да изберат. В единия случай гласуват като човек за акад. Денков, образован , интелигентен, разбира от образование, ще даде възможност на пътя на развитие на България. Другият случай Пеевски или Борисов, получавате и двамата и се връщаме към т. нар. постна пица с бухалки. Всъщност властта не е нито при нас нито при тях, при хората е“, коментира Кирил Петков.

Той разказа, че ходят от град на град, залите са пълни и хората са във възторг, „защото усетиха властта във собствените си ръце“.

„Ние ще ходим от град на град да овластяваме хората и да им казваме „властта е при вас!“, обеща лидерът на „Продължаваме промяната“.

За разликата от 7% с ГЕРБ при социологическите проучвания, той обясни, че това са „периферии, които се чудят дали да гласуват или не“.

„Ние ще направим за наши избиратели, почувствани обидени от сглобката, да ги активираме, това са тези 7 – 8%“, надява се той.

И обеща, че ПП-ДБ няма да позволят да се разцепи демократичната общност, която има 700 000 души. 

„Те ще започнат да се съобразяват, няма къде да ходят. В последните 30 години те се опитват да разцепват демократичната общност“, заяви Петков.

Този път купеният вот ще е с огромни цифри, чухме, че този път ще плащат по 500 лв., реално 100 000 гласа ще купят за 50 млн. лв. с корупционни пари, обяви Кирил Петков.

„Може би да се извиним на гласоподавателите ни, че не осъзнавахме тази зависимост Борисов – Пеевски и трябва да се счупи, да разказваме историята как ще продължим след изборите и е важно е да чуят хората, че спасител няма, месия няма и да разказваме приказката за Неволята“, заяви той.

И потвърди, че Бойко Рашков е в листата на ПП-ДБ, защото „беше сред борците срещу корупцията“.

Петков предупреди политическите си опоненти, че не може да лъжат постоянно, защото в приказката „Лъжливото овчарче“ на третия път никой не вярва.

„Нашата общност, нейната заедност ни прави силни, не е функция на позиции и постове, а на кауза. Научаваме си уроците и разбираме, че само заедно можем. Ставаме незаобиколим фактор“, категоричен е Петков и отчита като грешка, че преговорите за ротацията не са били публични.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//