Южна Корея и Япония пак се сдърпаха за спорни острови

Снимка: iStock

Споровете между тях произтичат от колониалното управление на Япония в периода 1910-1945 г.

Южна Корея привика японски дипломат, за да изрази протест срещу твърдение на Япония относно група острови между страните в центъра на дългогодишен териториален спор, съобщава "Ройтерс"

По-рано южнокорейското външно министерство заяви, че "категорично протестира" срещу твърдението в годишната Синя книга на дипломатическата политика на Япония и подчерта, че островите исторически и географски са суверенна територия на Южна Корея.

Въпреки че отношенията между двете стрни се подобриха в последно време, те остават в противоречие относно суверенитета на островите, наричани Докдо в Южна Корея и Такешима в Япония.

Сеул и Токио се стремят да подобрят отношенията си на фона на общо безпокойство относно нарастващата мощ на Китай. Те обаче са усложнени от исторически спорове, произтичащи от колониалното управление на Япония в периода 1910-1945 г.

При встъпването си в длъжност през 2022 г. южнокорейският президент Юн Сук-йол си постави за приоритет възстановяването на връзките с Токио.

През декември Южна Корея и Япония проведоха икономически преговори на високо ниво за първи път от осем години. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK