Държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна, реши НС на първо четене

Снимка: Infomreja.bg

Предвижда се и европейски фонд, който ще помага със средства

Парламентът прие на първо четене промени в закона за здравното осигуряване, с които се предвижда държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна, съобщава БНР.

Депутатите от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП, и Демократична България гласуваха „за“, партия „Възраждане“ беше против, ДПС се въздържаха, а ГЕРБ гласува смесено.

Със закона се предвижда максималната сума за социалните промени да бъде 54 милиона лева. Предвижда се и европейски фонд, който ще помага със средства.

Партия „Възраждане“ определи мярката като дискриминационна спрямо българските граждани. Елена Гунчева заяви:

„Видно от мотивите към закона той се отнася единствено и само за бежанците от войната в Украйна“.

Елин Димитров от „Продължаваме промяната“ заяви, че от 133 хиляди украинци влезли у нас, едва 19 000 са регистрирани за убежище:

„Никъде в закона не е написано, че е само за Украйна, за всеки един търсещ убежище в България. Вижте автобуса с 20 деца без родители с телефонни номера, написани на раницата“.

Споровете бяха и за това откъде ще се вземат парите за социалната мярка.

ГЕРБ упрекваха, че пари няма. Костадин Ангелов:

„Няма да лъжем хората, че ще им помогнем. А трябва да кажем: Даваме ви 100 милиона, вземаме ги оттук и по този начин ще ви помогнем“.

Георги Михайлов от БСП призова:

„Усукваме този въпрос тука, това е непростимо, недостойно за българския парламент. Призовавам ви да гласуваме „за“.

Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ каза:

„Пари има и пари няма да бъдат взети от джоба на българските граждани“.

Очаква се Народното събрание да обсъди по-късно днес на първо четене и промените в Закона за здравето, с които се запазва правото на здравния министър да може да въвежда противоепидемични мерки и след края на извънредната епидемична обстановка, пояснява водещият вносител и председател на здравната парламентарна комисия Антон Тонев от „Продължаваме промяната“:

„Тази възможност ни дава като общество да не влизаме отново в извънредни положения, да не затваряме бизнеси. Ще се дадат възможности на министъра на здравеопазването като представител на изпълнителната власт и на директорите на регионалните здравни инспекции по места, ако отново имаме данни, че имаме нова вълна, да се въвеждат регионални мерки при нужда“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//