Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Снимка: Pixabay

Искането е след вълна от руски ракетни нападения

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО-Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура. 

В социалната мрежа Екс министърът на отбраната Рустем Умеров написа, че е информирал партньорите си за последствията от руските въздушни удари по украинската енергийна система от миналия петък, които повредиха генераторите на голям язовир и в резултат над един милион души в няколко области останаха без ток. Москва описа нападенията като "отмъщение" за атаките на Киев в руски региони и засили употребата на балистични ракети, които са много по-бързи от обикновените крилати ракети и по-трудни за сваляне, при нападенията срещу украински градове.

А тази нощ Украйна е била атакувана от Русия с 28 дрона тип "Шахед", от които са били свалени 26. Произведените в Иран безпилотни самолети са били унищожени над части от Източна, Южна и Югоизточна Украйна, съобщиха военновъздушните сили. Няма данни за нови жертви, но има ранени и поразени жилищни сгради и обекти от енергийната инфраструктура. Нощната атака на Русия е включвала и няколко вида ракети, но не се уточнява какви.

На спешно заседание на Киевския съвет по отбрана е била обсъдена заплахата от нахлуване на руски диверсионно-разузнавателни групи с цел дестабилизиране на ситуацията в украинската столица. Решено е било мерките за сигурност в града да бъдат затегнати. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK