2 май - неучебен ден в София и още 11 общини, засега

Снимка: Infomreja.bg

За учениците в Плевен неучебен освен 2 май ще бъде и 15 май, когато е Празникът на града

В десетина общини у нас кметовете обявиха 2 май за неучебен ден. Така почивните дни за учениците ще бъдат от 1 до 6 май, включително.

Заповеди вече разписаха кметът на София, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Първомай, Стара Загора, Русе, Хасково, Димитровград, Ловеч, Троян.

Кметът на Смолян Николай Мелемов също обяви 2 май за неучебен ден за училищата в община Смолян. От Регионалното управление на образованието обаче уточниха, че за момента само Смолян от 10-те общини в областта въвежда неучебен ден на Велики четвъртък.

За учениците в Плевен неучебен освен 2 май ще бъде и 15 май, когато е Празникът на града, реши кметът Валентин Христов, пише news.bg.

Решението на кметовете е съгласно чл. 105, ал. 3, от Закона за предучилищното и училищното образование, според който кметовете на общини могат да обявяват до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година за училища на територията на общината.

Кметът на София Васил Терзиев също обяви 2 май за неучебен ден за училищата в София. "Обявявам датата 2 май 2024 г. за неучебен ден за училищата на територията на Столична община под надслов - Ден да опознаем София", пише в заповедта на кмета.

"Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да посетят безплатно Регионален исторически музей София и неговите филиали и Софийска градска художествена галерия", пише в уведомлението на кмета до началника на РУО-София Ваня Кастрева.

Безплатни посещения ще има и във филиалите на РИМ София, които могат да се проверят на сайта на музея.

От Столична община напомнят, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2-ри май е присъствен ден.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK