Читалището в Банско - извор на хумор и фолклор

Снимка: Община Банско

Банско цъфти от културен живот, читалището подслонява стотици гости

На сцената на ІІІ Международен фестивал "Планински перли", чийто домакин беше НЧ ”Никола Вапцаров-1894” в Банско, се представиха стотици деца от България и чужбина в областта на танцовото и вокалното изкуство.

Сред участниците бяха децата от ФГ "Банска младост" с ръководител Нели Михайлова. Групата спечели първо място в раздел „Народно пеене” с изпълнения на автентични песни от Банско. За индивидуални изпълнения в съответните възрастови групи бяха класирани: Росалинда Петрова – І място, Валентина Дурчова – ІІІ място, Верка Иванова – І място, Мина Игнатова – ІІ място, Ибрахим Бимбашов – ІІІ място. Ибрахим спечели и специалната статуетка – „Любимец на журито”.

Във фестивала участва и Михаела Бояджийска, която се класира на ІІ място в своята възрастова група в раздел „Народно пеене”.

В навечерието на светлия християнски празник Цветница, читалище „Никола Вапцаров – 1894 г.” подари на банскалии и гости на града едно незабравимо преживяване със спектакъла „Банско се смее и не старее”. Хумористичните образци „от едно време до днес” бяха представени от артистите на читалището в танц, песен и слово. И всичко това - облечено в цветист бански диалект.

Публиката на Банско се срещна с Даниела Велянова, автор на сборника „Ти от Банско ле си” - едно интересно и емоционално докосване до диалекта и историята на Банско.

Спектакълът „Банско се смее и не старее” е част от проявите по проект на Национален фонд „Култура”, съобщават от Общината.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK