ПМГ „Яне Сандански“ и Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – единствени в Пиринско със статут на иновативни училища

Директорките на двете иновативни училища - Елка Божикова и Людмила Дерменджиева

Само две училища от област Благоевград са одобрени от Министерството на образованието и науката и Министерски съвет през следващата учебна година да бъдат със статут на иновативни учебни заведения.

Това са Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с директор Людмила Дерменжиева и ПМГ „Яне Сандански“ с директор Елка Божикова. В представения за одобрение от МС списък иновативни ще бъдат общо 182 училища в страната, сред които са и двете гоцеделчевски училища.

Преди дни списъкът бе подписан от министър-председателя Бойко Борисов, главния секретар на МС Веселин нДаков и гл. секретар на МОН Албена Михайлова.

В 46 от одобрените иновативни училища ще бъде въведено разработване и въвеждане на иновативни елементи по отношение на организацията и съдържанието на обучението. 51 училища в страната ще организират по нов начин или усъвършенстван такъв обучението и образователната среда, а в 88 ще се използва нов начин на преподаване.

Ново учебно съдържание, учебни програми и учебни планове пък ще бъдат въведени в 14 от иновативните училища през следващата учебна година, се казва още в подписаната на най-високо ниво наредба, определяща иновативните дейности в 182-те училища в страната. Според министъра на образованието Красимир Вълчев, предложеният от него акт няма да окаже пряко въздействие върху държавния бюджет. 

"Честито на новаторския колектив на ПМГ "Яне Сандански" - одобрени сме за иновативно училище! Предстои промяна в името на невероятните настоящи и бъдещи ученици на нашето училище! Успех на учителите от професионалната учебна общност - вие сте двигателят на промяната!", написа в социалната мрежа директорът Елка Божикова. 

Иновативните училища са училищата на бъдещето, е мнението на двете директорки на определените за такива учебни заведения в Гоце Делчев - Елка Божикова и Людмила Дерменджиева. Те уточниха, че иновативните училища могат да разнообразят учебния процес – чрез въвеждането на повече технологии в класните стаи (работа със смарт приложения, таблети, виртуални дъски и др.), чрез промяна на учебната среда (часовете често могат да се провеждат извън територията на училището – например сред природата, в парка, в музеи и т.н.), чрез промяна на продължителността на часовете (вместо стандартните 40 минути, те могат да бъдат организирани в по-големи блокове от по 100 минути за часовете по изобразително изкуство например) и др. 

"Основната цел на този нов модел е да се създаде едно разчупване на остарялата ни и позната концепция за училището. Този модел  има за цел да направи училището не само по-привлекателно и приятно за учениците, но и да създаде за учителите една по-добра работна среда с повече възможности. Идеята е модерните практики в образованието, за които у нас все още само се говори, но не са намерили своето място, да се изпробват в реална работна среда", коментира директорът на ПМГ „Яне Сандански" Елка Божикова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK