Сдружение „Съзнание“ ще развива културата в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Негов инициатор е бившият заместник-кмет Христина Спасова

Навръх Благовещение в Благоевград бе учредено ново сдружение, което ще работи за развитието на културата и изкуството в града.

Дейността му бе представена от неговия инициатор - бившият заместник-кмет на общината - Христина Спасова. За събитието в сградата на Регионалния исторически музей в Благоевград дойдоха много културни и просветни дейци, хора на изкуството, общественици.

„Неслучайно избрахме Благовещение да учредим Софийно сдружение „Съзнание“. Това е един от най-светлите християнски празници – символ на добротата, на благата вест, на майката. Не искахме нашето сдружение да бъде съставено само от жени и по някакъв начин да дискриминираме силния пол - всички са добре дошли, стига да подкрепят и подпомагат бъдещите ни каузи“, заяви Спасова.

А защо софийно - „не защото сме най-умните, но успоредно със събитията, които ще организираме, всички ние ще придобиваме мъдрост и знание“.

„Съзнание“ ще продължи и ще даде нов живот на културни инициативи, започнали преди години, по време на управлението на кмета Атанас Камбитов, когато Христина Спасова бе заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности.

„Тогава посяхме семената и искахме да пораснат едни прекрасни дървета, които да дадат плодове за града, за страната и за света. Сега имаме точно тази амбиция - да отгледаме тези плодове“, поясни Спасова.

Началото бе поставено с молитва за мир от отец Андон Шавулев, който благослови инициативата и нейните поддръжници.

Мотото на сдружението е „Няма път към мира, мирът е пътят“ /от Махатма Ганди/ и всяко негово събитие ще бъде съпътствано с молитва за мир и апел за ненасилие.

Идеята е да бъдат организирани различни културни събития в областта на музиката, изобразителното изкуство, художествената литература и фестивалната дейност. Сдружението има намерение да си партнира с институции, организации и посолства в търсене на възможности за културен обмен.

„Ще представим Авторска тема за творци на духа, наложена преди години, която, за съжаление, не видя бял свят. Амбицирани сме да я възродим. Ще изберем Творчески съвет, който да определи критериите за творците, които ще бъдат удостоявани с този приз като израз на уважение и подкрепа към тяхното творчество“, каза Христина Спасова.

Тя подчерта, че сдружението не е политическо и не е политически ориентирано. Зад него застават хора с различни политически убеждения и възгледи, а „единствената политика, която ще ни обединява, е Благоевград“.

Децата и тяхното творчество също ще бъдат във фокуса на новото културно сдружение, което ще издирва млади таланти и ще подпомага тяхното развитие.

„Лично за мен, през целия ми съзнателен живот - това Благоевград да се превърне в културен и разпознаваем център и да се гордеем с него, е било кауза. В годините с много от вас положихме усилия да поставим града на европейската карта на културните събития. За съжаление, през последните години наблюдаваме отстъпление от постигнатото, дефицит и усещане за вакуум.

Сигурна съм и вярвам, че със знанията, опита, експертизата, която всяка една от нас има, и с енергията и желанието, която всяка от нас носи, заедно ще успеем да постигнем това, което си поставяме като цел. Винаги съм казвала и вярвала искрено, че всичко хубаво започва от Благоевград. Вярвам го и днес и ще работим да е така“, категорична бе основната инициаторка за учредяването на Софийно сдружение „Съзнание“ - Христина Спасова. 

За силен старт в името на добрите дела за Благоевград, освен с молитва за мир, всички бяха посрещнати с хляб и вино, както повелява традицията на Благовещение. 

 

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK