В община Разлог посрещат празниците с богата програма

Снимка: Община Разлог

Проявите ще бъдат атрактивни

В община Разлог посрещат празниците с богата програма със следните събития:

4 май (събота): Традиционен шампионат в Разлог събира най-силните тежковозни коне на България.

Събитието е част от шампионата за тежковозни коне в България и в него ще вземат участие коне от цялата страна. Домакин е тренировъчната база на Сдружение ДВАЛ в Разлог.

В традиционния шампионат са участвали стотици състезателни коне от цяла България пред многобройна публика. Интересът към събитието нараства с всяка измината година.

И тази година, в събота, организаторите обещават атрактивно събитие с красиви и силни коне, много награди и изненади за публиката.

Начало: 10:00 часа

5 май (неделя): Кукери огласят Елешница навръх Великден.

Елешница пробужда природата със звънци и хлопки, гони злото със страшните маски, но и с невероятен карнавал – със скечове, усмивки и много настроение. Площадът на Великден в Елешница се преобразява. С цветните, пъстри носии на млади и стари.

Със страшния танц на кукерските групи. Със свирните и тъпаните на оркестрите. С огромното, на два- на три ката хоро, на което се хващат всички. Заредени с усмивка. С благостта на хората на Елешница. Със светлината на Великия ден на Възкресението.

Начало: 10:30 часа

5 май (неделя): Великденски празник в село Баня, от 12:00 часа.

За Великден, за светлия християнски празник, читалището и кметство село Баня възраждат отколешния Великденски празник – с багрите на националните носии, с хорото, с богата концертна програма.

5 май (неделя): Бачево топи Гергьовски китки

От 17:30 часа – Празничен ритуал „Топене на китки“, площада

Младите момичета, пременени в традиционни носии, тайно от ергените, приготвят хубави китки. С песента „Росен дъжд зароси“ ги топят в глинен съд с вода, като всяко момиче си измисля желание. Оставят китките в керамичен кюп, който трябва да пренощува под трендафилов храст. Всяка китка е белязана, за да може всяка мома да познае своята китка – с червен конце е вързала синджирче, гривна, пръстенце, мънисто, обица. Китките престояват цяла нощ под трендафила.

На самия Гергьовден по обяд, след литургията в църквата, момите изваждат кюпа изпод трендафила, оформят хоро около него и пеят характерни песни, след което малко момиченце изважда една по една китките, млада булка ги нарича за здраве, обич, късмет и сполука!

6 май (Светъл понеделник): Годлево празнува

Тържествена света литургия ще се отслужи в храм „Успение Богородично” в 9:00 часа, в 12:00 часа ще се благослови празничен курбан в м. Св. Богородица.

От 19 часа всички се събират на площада – за всенародно веселие и концертна програма.

6 май (Светъл понеделник): Богослужение, почит към загиналите във войните, литийно шествние и концерт в Горно Драглище

Празникът ще започне с богослужение в църквата "Въведение Богородично", ще има литийно шествие, ще се отдаде почит на загиналите във войните от с. Горно Драглище, концертна програма ще подготви читалище "Слънце - 1938", ще има курбан - за здраве.

6 май (Светъл понеделник и Гергьовден): Гергьовски курбан в Бачево

В м. Пресвета ще се направи празничен Гергьовски курбан за здраве.

6 май (Светъл понеделник и Гергьовден): Великденско хоро и Гергьовски люлки в Разлог, 11:00 ч.

Ще се топят китки  на малки моми, ще се организира голямо къцане (бой) с великденски яйца, ще има конкурс за най-красиво великденско яйце и вкусен домашен козунак, ще има Гергьовски люлки и богата концертна програма с участието на: Детско-юношески танцов състав „Разложенче“, Детска фолклорна група „Мехомийчета“, Тамбурашка група „Мехомийски мераклии, Трио „Магдена“, Танцов ансамбъл „ Разложки мераци“ при читалище „15 септември 1903-1909“, солистите на детския Пирин фолк – Памела Папева и Иван Джолев, и специалното участие на Райна и Годлевски Великзен. .

Уникалните кукери на Елешница, Годлевският Великден, Великденски празник в село Баня, Горно Драглище, топене на гергьовски китки и курбан в Бачево, Великденско хоро и гергьовски люлки в Разлог, богати концертни програми в Разлог и общината, най-голямото голф игрище на Балканите, най-добрата хижа на България, новата и модерна СПА дестинация – село Баня, конните бази, семейните уютни хотели, красивите църкви, спиращите дъха гледки, запомнящото се гостоприемство са предпоставки за незабравими празнични изживявания и за туристите, и за местните жители на община Разлог.

И тази година, по Великата Божия милост, в навечерието на празника на празниците - Възкресение Христово, ще се извършват празнични богослужения по време на Страстната седмица и следващата я Светла седмица, които са в следния ред:

СТРАСТНА СЕДМИЦА:

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК (02.05.2024г.):

• 8.00 часа - Утринна служба и Маслосвет за здраве, последвани от Св. Василиева Литургия

• 20.00 часа - Чин на прочитане на Дванадесетте Евангелия, посветени на страстите Христови

ВЕЛИКИ (РАЗПЕТИ) ПЕТЪК (03.05.2024г.):

• 8.00 часа - Утринна, Царски часове и изнасяне на Св. Плащаница. Следва поклонение под плащаницата

• 20.00 часа - Опело Христово и лития със Св. Плащаница около храма

ВЕЛИКА СЪБОТА (04.05.2024г.):

• 8.00 часа - Света Литургия

• 23.00 часа - Посрещане на Възкресение Христово (ВЕЛИКДЕН). Раздаване на Благодатния огън с лития около храма, последвани от Пасхална Утринна и Света Литургия

СВЕТЛА СЕДМИЦА:

СВЕТЛИ ПОНЕДЕЛНИК (ГЕРГЬОВДЕН) (06.05.2024г.):

• 8.00 часа - Утринна служба, последвана от Св. Литургия, отслужени в Храм ,,Свети Великомъченик Георги Победоносец", ГРАД РАЗЛОГ (храма в гробищния парк)

• 10.30 часа - Благодарствени молитви и освещаване на обредни хлябове в Храм ,,Свето Благовещение Богородично", гр. Разлог

СВЕТЛИ ВТОРНИК (07.05.2024г.):

• 8.00 часа - Утринна служба, последвана от Св. Литургия, отслужени в Храм ,,Свети Великомъченик Георги Победоносец"

ГРАД РАЗЛОГ (храма в гробищния парк)

СВЕТЛА СРЯДА (08.05.2024г.):

• 6.30 часа - Утринна служба, последвана от Св. Литургия, отслужени в Храм ,,Свети Великомъченик Георги Победоносец", СЕЛО БАНЯ от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и свещеници от Разложката духовна околия!

• 12.00 часа - Водосвет за здраве в местността ,,Света Варвара", баненско землище (между село Баня и село Елещница)

Във всички храмове на общината ще се извършват празнични богослужения.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//