"Клоуни без граници" от Германия с представления за младежи в риск в Кюстендил

Снимки: Фондация "Сийдър"

Те използват универсалния език на смеха, за да донесат радост и успокоение на деца и млади хора, живеещи в риск

С големи усмивки, червени носове и много настроение артисти от немската организация "Клоуни без граници" посетиха Центровете от семеен тип „Сияние“ и Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Синева“, които фондация „Сийдър“ управлява в град Кюстендил.

"Клоуни без граници" е международна неправителствена организация, състояща се от професионални артисти и музиканти. Те използват универсалния език на смеха, за да донесат радост и успокоение на деца и млади хора, живеещи в риск. Артистите даряват изцяло безвъзмездно своето време и талант, за да ги зарадват и заредят с позитивна енергия, като по този начин се застъпват за важни каузи и насърчават културния обмен и социализация.

С тази мисия те посетиха България и част от центровете на фондация „Сийдър“, където в рамките на един ден клоуните изнесоха две представления пред близо 50 души.

Още с появата си артистичните Торта, Паста и Боб грабнаха вниманието на всички присъстващи и не след дълго няколко младежи с увреждания взеха активно участие в шоуто им. За тях това беше първата среща с клоуни и въпреки че много от младежите са невербални, а клоуните не говорят български език, помежду им нямаше граници и те се разбираха лесно на езика на смеха.

След представленията клоуните споделиха своето вълнение от срещата с екипа и хората, на които “Сийдър” помага: „Веднага ни направи впечатление, че служителите от фондацията са тяхното семейство и връзката помежду им е много силна. Впечатлени сме от работата им с тези млади хора с увреждания.

По време на двете представления имахме активно участие от няколко младежи, които ни накараха да се посмеем много. На тръгване публиката не искаше да ни пуска, а на нас ни се искаше да останем по-дълго с тях. Надяваме се догодина да им гостуваме отново“, каза Клара Сач от Клоуни без Граница, Германия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK