Путин изрази благодарност към Китай за мирните му инициативи

Снимка: БГНЕС

Си Цзинпин се надява Европа скоро да се завърне към мира и стабилността

Руският президент Владимир Путин заяви днес в Пекин, че е благодарен на Китай за инициативите му за постигане на мир в Украйна, предаде Франс прес.

Путин каза това на обща пресконференция с китайския президент Си Цзинпин, която беше проведена след среща на двамата лидери.

"Благодарни сме на нашите китайски приятели и колеги за инициативите, които издигат за решаване на този проблем", каза руският президент в присъствието на китайския лидер. Пекин, който досега не е осъждал Русия за инвазията, призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави, включително на Украйна, като същевременно настоява да бъдат взети предвид опасенията на Москва.

Си Цзинпин изрази надеждата на Пекин, че Европа скоро ще се завърне към мира и стабилността и готовността на Китай да играе конструктивна роля за това, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналата година Китай предложи обширен план за мир, в който бяха очертани общи принципи за слагане на край на войната в Украйна.

Руският президент заяви, че ще информира подробно китайския лидер за "ситуацията в Украйна" и изрази благодарност "за инициативата на нашите китайски колеги и приятели за уреждане на ситуацията".

Китай има значително влияние като ключов поддръжник на Русия, след като руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 година. Пекин продължава да доставя на Русия ключови компоненти, от които Москва се нуждае за производството на оръжия, а закупуването на руски петрол и газ от Китай спомогна за стимулиране на руската икономика.

Преди изказванията си двамата лидери подписаха съвместно изявление за задълбочаване на всеобхватното стратегическо партньорство между Русия и Китай, отбелязва АП. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//