Катедра "Културология" отбеляза 20-годишнината си с пътуващ семинар "Светилища и оракули в Древна Гърция"

Снимки: ЮЗУ

От 18-и до 20-и ноември в Гърция беше проведен пътуващ научен семинар на тема: „Светилища и оракули в Древна Гърция“. Събитието бе организирано от Катедра „Културология“ в ЮЗУ "Неофит Рилски" по случай 20-годишнината й.

В научния форум взеха участие преподаватели, студенти и докторанти от специалностите "Културология", "Култура и културен туризъм", "Култура и медии", "Филмова и телевизионна режисура", студенти от магистърската програма "Култура и културен туризъм" на Факултета по изкуствата, както и преподаватели и докторанти от Катедра „История“ на Правно-историческия факултет.

Научният форум позволи на участниците да се запознаят с оригиналите на мегалитни паметници и наследилите ги архитектурни светилища, изучавани от студентите в рамките лекционния курс по антична култура - извънаудиторно и чрез прилагане на различни интерактивни методи за обучение.

В рамките на семинара бяха изнесени студентски и докторантски научни доклади, бяха посетени на място и дискутирани паметници от: свещенияа град Дион в подножието на планината Олимп; най-прочутото прорицалище на Древна Елада - Делфи, в това число храма на Аполон, толоса, стадиона, делфийския театър, съкровищниците; микенско селище Димини; Термопилите; Пидна, археологическите музеи в Дион, Делфи и Волос и др.

Семинарът беше организиран в рамките на проекти на Факултета по изкуствата.

 

Професор Васил Марков - преподавател в Катедра "Културология"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK